25. februar ble det første kulturpolitiske toppmøtet mellom kommunesektoren og regjeringen arrangert – digitalt. KS tok initiativ til et slikt møte før pandemien, og har samarbeidet med medlemmene og Kulturdepartementet om gjennomføring og dagsorden.

Mange ordførere, fylkesordførere og ledende kulturpolitikere tok ordet for å fortelle om egne erfaringer og komme med synspunkter og innspill til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Fylkene deltok med én toppolitiker hver. I tillegg deltok ordførere fra én invitert kommune i hvert fylke.

Ved møtets slutt understreket også statsråden at det er helt nødvendig å ha en slik møteplass jevnlig, slik at staten og kommunesektoren kan løfte sammen.

Treffsikre tiltak

Kulturminister Trettebergstuen og KS’ første nestleder Sven Tore Løkslid åpnet møtet. Hovedtemaet var gjenreising av kulturlivet etter pandemien.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen fra Tromsø holdt et hovedinnlegg om kommunenes rolle og ordfører Jon Askeland i Vestland om fylkeskommunenes rolle.

Løkslid utdypet KS’ synspunkt:

– Ingen er bedre i stand til å lage treffsikre ordninger enn dem som er tett på aktørene og lokalsamfunnet. Kommunesektoren bør derfor få forvalte en større del av midlene som bevilges til kulturfeltet fremover. Det vil også bidra til å nå regjeringens og kommunesektorens felles mål: Et godt og mangfoldig kulturliv over hele landet, og en særlig satsing på regional og lokal kultur.

KS-nestlederen fikk støtte fra både lokale og regionale politikere. Fylkestoppene var åpne for flere kulturoppgaver til fylkeskommunene, og uttrykte skuffelse over at det ble stanset i regionreformen.

Regjeringen skal revidere kulturloven, som blant annet omhandler kommunenes, fylkeskommunenes og statens ansvar på kulturområdet.

Rammet av pandemien

Smitteverntiltakene under pandemien har rammet kulturlivet hardt, men med ulik styrke i ulike deler av landet. Derfor må også mottiltakene skreddersys.

Flere ordførere fortalte om nedgang i medlemstall og aktivitet i det frivillige kulturlivet, og var bekymret særlig for de små profesjonelle aktørene.

De lokale og regionale toppolitikerne oppfordret kulturministeren til å forlenge kompensasjons- og stimuleringsordninger til kulturlivet i hvert fall ut året. Både profesjonelle og frivillige aktører trenger tid til å komme på beina igjen. Etter to års nedstenging, nøler publikum fortsatt med å delta på kulturarrangementer.

Flere ba om fortsatt statlig støtte til sommerskoler. I tillegg til læring, gir de barn og unge et kulturtilbud og kunstnere oppdrag. Det lovte kulturministeren å ta med seg videre.

Samtidig tok flere til orde for å bruke mulighetene pandemien gir til å tenke nytt, til å gjennomføre en innovativ gjenreising – for eksempel videreutvikle digitale løsninger som er blitt innført under pandemien, i bibliotekene og andre steder.

Regjeringens kulturløft

Statsråden orienterte om regjeringens arbeid med et kulturløft, hvor regionale kulturfond er ett virkemiddel. Trettebergstuen understreket at disse fondene skal være et supplement til statlige ordninger.

Hun fikk innspill på møtet, og vil fortsette samarbeidet med KS om utformingen av fondene.