KS har nå avfyrt startskuddet for arbeidet med å utvikle et verktøy for å praktisere armlengdes avstand-prinsippet i kulturpolitikken. Politiske myndigheter skal holde en armlengdes avstand til kunstnerisk innhold fordi det er en del av ytringsfriheten. Det har vært et prinsipp i kulturpolitikken lenge. Nå vil KS operasjonalisere prinsippet. Hvor går grensene, hva skal være fritt for politikk og hva er demokratisk rettmessige politiske prioriteringer og forventninger?

I denne videoen svarer Stian Davies på hvorfor armlengdes avstand-prinsippet i kulturpolitikken er så viktig og så vanskelig. Han er med i ressursgruppa og er leder i hovudutvalget for blant annet kultur i Vestland fylkeskommune.

Til hjelp i arbeidet har KS invitert en bredt sammensatt ressursgruppe, som nå har hatt sin første samling. De skal bidra med sine erfaringer og kompetanse fra ulike ståsteder i kommuner, fylkeskommuner, staten og kulturlivet.

I denne artikkelen presenteres medlemmene i ressursgruppa

På samlingen ble det belyst hvilke faktorer som påvirker hvordan vi praktiserer armlengdes avstand-prinsippet. Finansieringsmodeller har betydning: Er det offentlig driftstilskudd, søkbare ordninger eller privat finansiering? Valg av organisasjonsmodell har betydning: forvaltning i det offentlige, eller i en ekstern stiftelse. Ulike roller gir også ulikt handlingsrom, for eksempel rollen som eier eller styrerepresentant. Utenforliggende faktorer ble også diskutert, særlig utsiktene til trangere økonomi i kommunesektoren og mer krevende prioriteringer.

- Gruppen vil fremover jobbe mer inngående med disse og en rekke andre temaer som ble belyst ved første samling, sier KS' prosjektleder Line Anni Solbakken. 

Veslemøy Hellem, spesialrådgiver i KS, er prosessleder for arbeidet.

I denne videoen svarer Frank Jørstad på hvorfor armlengdes avstand-prinsippet i kulturpolitikken er så viktig og så vanskelig. Han er med i ressursgruppa og er teatersjef for det nasjonale kventeatret Kvääniteatteri.