Det blir spennende å se hvilke nye modeller og løsninger disse pilotprosjektene vil gi

Torkel Øien, rådgiver i KS

Midlene er en oppfølging av Solberg-regjeringens barnekulturmelding (Meld. St. 18 (2020-2021)). Her er det et mål å styrke barne- og ungdomskulturens plass i kommunal planlegging.

Nå er det ny kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) som fordeler midlene.

– En satsing på barne- og ungdomskultur er en investering i gode oppvekstmiljø for barn og unge. Kommunenes innsats er kjempeviktig for at barn og unge skal få tilgang til kunst og kultur. Samtidig er det helt avgjørende at barn og unge selv er med på å bestemme, slik at vi får et kulturtilbud som både er åpent, inkluderende og mangfoldig, sier Trettebergstuen på departementets nettsider.

Pilotprosjekt

KS samarbeider med Kulturtanken, Norsk kulturskoleråd og Norsk kulturforum om ordningen. Når pilotene er i gang, skal de legge til rette for at deltakerkommunene får delt erfaringer – med hverandre og andre kommuner.

– Disse kommunene er på ulike måter engasjert i barn og unges medvirkning og satser på barne- og ungdomskultur. Her trenger vi gode eksempler som kan bidra til å løfte kommunesektoren ved å erfare, dele og bygge kunnskap. Det blir spennende å se hvilke nye modeller og løsninger disse pilotprosjektene vil gi, sier rådgiver i KS, Torkel Øien, som har deltatt i arbeidsgruppa for prosjektet.

Til sammen har det kommet inn 37 søknader fra kommuner over hele landet, og mange bidrar med egen finansiering. Kommuner som ønsker å utvikle modeller for samarbeid og samskaping der barne- og ungdomskultur inngår i kommunal planlegging, har søkt om tilskudd. I utvelgelsen av de 15 prosjektene er det lagt vekt på barn og unges aktive medvirkning.  

Lenkeblokk Icon Disse kommunene har fått støtte