Hvilke krav stilles til akuttberedskap?
Reiseavstander, befolkningsgrunnlag og samarbeid med andre instanser, som for eksempel politiet, gjør at akuttberedskapen i barnevernet må organiseres på ulike måter. Minstekravet er at alle kommuner skal ha en formalisert beredskap.

Som et minimum innebærer det at alle kommuner til en hver tid må ha tilgang til barnevernfaglig kompetanse for å ivareta ta sitt ansvar når et barn i kommunen har behov for umiddelbar hjelp. Hvordan en slik beredskap skal organiseres er avhengig av lokale forhold i den enkelte kommune. Kommunene har organisasjonsfrihet til å finne løsninger for dette alene, eller i samarbeid med andre kommuner, så lenge kravet til forsvarlighet er ivaretatt.

Status på akuttberedskapen
Antallet kommuner som har formalisert beredskap økte fra rundt 50 prosent i mai 2017 til rundt 70 prosent i april 2018 (jfr. Bufdirs kartlegginger). Kommunene som ikke har beredskap i dag, arbeider med å få det på plass i løpet av 2018.  Formalisering av akuttberedskap er for mange kommuner kostnadsmessig krevende. De er ikke tilført ekstra ressurser for å etablere beredskapsordninger. Kommunene må derfor gjøre avveininger mellom ressurser til det daglige arbeidet innenfor ordinær kontortid og akuttberedskapen.

De fleste kommuner samarbeider
Hovedregelen i Kommune-Norge er at det samarbeides om barnevern. 243 kommuner, det vil si godt over halvparten, har allerede slått sammen barneverntjenesten med én eller flere andre kommuner.

Det er imidlertid ikke nødvendig å ha felles barneverntjeneste med andre kommuner for å samarbeide om beredskap.  Lurøy kommune, et øysamfunn i Nordland, har for eksempel felles døgnberedskap med Ytre Helgeland, men har valgt å organisere barnevernet sammen med sosiale tjenester i egen kommune.

Om årsverk i de minste kommunene
NRK-oppslaget blir Johnsen sitert på at 62 kommuner har færre enn to årsverk i barnevernet. Dette er upresist. For å ha større fagmiljøer har de minste kommunene felles barneverntjeneste med andre kommuner. Til sammen seks kommuner i hele landet har en barneverntjeneste med færre enn to årsverk.