I juni i år vedtok Stortinget å lovfeste at kommunestyret selv minst en gang i året skal få en rapport om tilstanden i barneverntjenesten. Denne lovendringen trer i kraft fra nyttår. Tilstandsrapporten skal blant annet gi kommunestyret kunnskap om barneverntjenestens kapasitet og kompetanse, samarbeid med andre tjenester, og ikke minst familienes erfaringer med barnevernet og den hjelpen som gis. Hensikten med rapporten er at kommunestyret selv må ta stilling til kvaliteten og tilstanden i barneverntjenesten.

Bufdir har laget en veileder som kommunene kan ta utgangspunkt i når de utarbeider rapporten.

Plikten til å redegjøre om tilstanden i barneverntjenesten er lagt til kommunedirektøren. Barne- og familiedepartementet har imidlertid understreket betydningen av at barnevernlederen er involvert i rapporteringen til kommunestyret.

Vil du vite mer om bakgrunnen for endringene?

Les artikkelen «Langt nok fra, eller tett nok på?» i Tidsskriftet Norges Barnevern, av Hanne Ingerslev, spesialrådgiver barnevernområdet i KS.


Erfaringer fra blant annet KS' Barnevernløft viser at det gjør en forskjell for politikernes innsikt i barneverntjenesten, når barnevernlederen selv, med sin praksiskunnskap, redegjør for status, utfordringer og virkemidler i tjenesten.

Innsikt gir handlingsrom

- Når politikerne får innsikt i et område, som ikke så mange av dem kjenner godt fra før, blir det politiske handlingsrommet tydeligere. Det blir også enklere å se barneverntjenesten i sammenheng med andre tjenester i oppvekstsektoren, sier Åse Snåre, direktør for helse og velferd i KS.

- Større åpenhet og bedre dialog mellom politikk, administrasjon og profesjon har vist seg å gi politikere en kunnskap som legger til rette for å ta strategiske valg og ivareta sitt ansvar for den kommunale barneverntjenesten. 

Den kommende lovendringen, som vil inngå i forslaget til ny barnevernslov, vil understøtte kommuneledelsens ansvar for den overordnete styringen av barneverntjenesten. Konkret foreslår departementet å ta ut presiseringen i dagens lov om at barneverntjenestens leder har «ansvar for oppgaver etter denne loven». Kommunens øverste politiske og administrative ledelse skal i større grad lede barneverntjenesten slik den leder andre tjenester.

Vil du vite mer?

Vil du lese mer om bakgrunnen for endringene kan du lese artikkelen «Langt nok fra, eller tett nok på?» i Tidsskriftet Norges Barnevern 04/2020, av Hanne Ingerslev, spesialrådgiver på barnevernområdet i KS. Ingerslev har gjennom mange år interessert seg for hvilke virkemidler som støtter opp under det lokalpolitiske ansvaret for barneverntjenesten. 

Les hele artikkelen i Tidsskriftet Norges Barnevern 04/2020. Artikkelen er tilgjengelig i fulltekst gjennom Bufdirs nettbibliotek.
Scroll nedover til du kommer til Tidsskriftet Norges Barnevern her.