Dato: 26. april 2024
Kl.: 12.00 - 14.00
Sted: Digital (Teams)

Kultur + bærekraft = sant. Det er det fordi et sterkt og levende kulturliv har ikke bare en verdi i seg selv, det fører også med seg en rekke verdier for samfunnet. Kulturlivet bidrar i kraft av sin blotte eksistens til et sterkere demokrati, arenaer for fellesskap, mestring og glede, samarbeid på tvers av tradisjonelle skillelinjer, mer fokus på gjenbruk, og så videre. Samtidig må også denne sektoren jobbe bevisst for å bidra ytterligere til mer bærekraftig drift og utvikling. På denne bærekraftsfredagen skal vi få høre eksempler på hvordan kommunesektorens eget arbeid med kultur, og bidrag ut mot kultursektoren er en viktig ressurs på veien mot et mer bærekraftig samfunn.

Foredragsholdere

Mot en grønn og bærekraftig kultursektor
Nanna Løkka
er seniorforsker hos Telemarksforskning, og forsker innen kulturområdet. Her er hun aktuell gjennom rapporten Mot en grønn og bærekraftig kultursektor, hvor hunundersøker hvordan bærekraftspolitikken og kulturpolitikken er koplet på hverandre, og hvordan kulturpolitikken og kultursektoren endres i møte med Agenda 2030 og bærekraftsmålene. «Kultur er ikke definert som en selvstendig bærekraftsdimensjon på lik linje med økonomi, sosiale forhold og miljø. Det er heller ikke egne bærekraftsmål som handler om kultur. Hvordan responderer så kultursektoren på det faktum at bærekraftig omstilling og bærekraftsmålene er definert som hovedsporet for norsk politikk fram til 2030?»

Bibliotek og bærekraft
One Marthe Jostad
fra Møre og Romsdal fylkeskommune tar oss igjennom prosjektet Bibliotek og Bærekraft, hvor målet var at ansatte skulle få god kunnskap om FNs bærekraftsmål slik at nye tjenester kunne utformes. I tillegg skulle det utvikles en arbeidsmodell som hadde overføringsverdi til andre bibliotek. Her får vi en oppdatering på erfaringer og anbefalinger etter denne prosjektet.

Fargespill - en metode
Forestillingen Fargespill oppstod i en kulturskole i Bergen, men konseptet er nå lisensiert til over 20 norske kommuner. Hver uke møtes barn og ungdom med forskjellig kulturell bakgrunn for å utforske hverandres kulturarv på en respektfull og nysgjerrig måte. Fargespill lager forestillinger som gir et nært og musikalsk møte med unge menneskers historier, fortalt gjennom musikk og dans fra deres oppvekst og liv. «Fargespill er langt mer enn en forestilling; det er en metode for hvordan vi møter hverandre som mennesker. Når vi velger å se på mangfold som en ressurs, åpner det seg store muligheter»

Kunstnerisk frihet styrker demokratiet
Halvard Bakklund
fra Harstad kommune forteller om deres aktive rolle i å løfte fokuset på den kunstneriske friheten, som er en viktig del av et levende demokrati. Kommunen har engasjert seg direkte i to ulike organisasjoner som jobber internasjonalt med kunstnerisk frihet; ICORN og Safemuse. De tar også selv imot musikere som er forfulgte for sin kunst i sine hjemland, og rigger et nettverk rundt disse lokalt, slik at de kan fortsette sitt virke. Dette gjøres i tett samarbeid mellom ulike aktører i kommunen, og det påvirker i høy grad det lokale kulturlivet. Dette gir flere effekter inn mot et mer bærekraftig samfunn.

Kulturminnesti i Surnadal kommune
Anne Lise With Vullum er kommunikasjonsrådgiver i Surnadal kommune og prosjektleder for Kavlvegen kultursti, som åpnet høsten 2023. Turstianlegget har bærekraften i et fredet kulturminne fra 1160-tallet som utgangspunkt og kombinerer inkluderende friliftsliv, kulturminneformidling og naturvennlig tilrettelegging over sårbar våtmark. Anne Lise vil fortelle om samarbeidet med Nordmørsmusea, aktivering av gammel og ny kunnskap, om verdien av tverrfaglig samarbeid, dilemmaer og nødvendige kompromisser underveis.

Håndbok i "Bærekraft i teater"
Tone Runsjø er daglig leder i Akershus Teaterråd, og forteller om håndbok "Bærekraft i teater". Håndboken gir gode råd om hvordan man praktisk kan innlemme alle FNs 17 bærekraftsmål i drift av teatergrupper, og i en produksjon eller i teaterøvelser. Målet er å inspirere til lokal handling og vise sammenhengen mellom kunst, kultur, frivillighet og deltakelse i bærekraftsarbeidet.

Det nasjonale bærekraftsnettverket for kommunesektoren organiserer sammen med KS månedlige lavterskel webinarer om ulike temaer, kalt Bærekraftsfredag. Temaene som tas opp er relevante for kommunesektoren, og belyser ulike deler av bærekraftsarbeidet som pågår. Sendingen foregår på Teams, er åpen for alle, og krever ingen påmelding.

Dersom du ønsker å stå på mailinglisten vår slik at du mottar epost-varslinger om kommende Bærekraftsfredager, gjør du det ved å følge denne lenken.