Bakgrunnen for fordelingen er budsjettenigheten for 2019. I budsjettavtalen for 2018 er det spesifisert en fordeling til både kommunale og private barnehager, hvor 40 prosent gikk til kommunale barnehager og 60 prosent til private barnehager med mindre enn 35 barn. Men økningen i 2019 går likevel utelukkende til private barnehager. KS hadde forventet en videreføring av fordelingen med 40/60 til kommunale og private barnehager når vi ikke har registrert signaler om noe annet, sier Helge Eide.

Fakta

Små, private barnehager i kommuner som ikke har oppfylt normen, får midler selv om barnehagen selv allerede har oppfylt normen. Hele ekstrapotten på 160 millioner kroner går til private barnehager. Antall private barnehager som får midler øker fra 139 til 362.

Det er kommunen som mottar tilskuddene til private barnehager og skal utbetale disse til private barnehager uten unødig opphold.

Midlene kan fordeles på en bedre måte

KS har i det pågående arbeidet med regulering av private barnehager spilt inn hvordan summen på 260 millioner kroner til bemanningsnormen kan fordeles. Forslaget innebærer finansiering over kommunerammen som sikrer en samtidig finansiering av kommunale og private barnehager. Dette ville sikret alle private barnehager finansiering av bemanningsnormen fra 1. august og ut 2019.

- Små barnehager får nå i flere tilfeller tilskudd til bemanning utover behovet for å oppfylle bemanningsnormen. En fordeling av tilskudd per barn kunne gjort tilskuddet bedre tilpasset situasjonen i den enkelte barnehage, sier Helge Eide.

Utfordrende både for kommunen og private barnehager

- Vi har forståelse for at det kan bli en vanskelig økonomisk situasjon i enkelte private barnehager i en overgangsperiode på to år, sier Helge Eide. Men med regjeringens fordeling av midlene legger de opp til vedvarende underfinansiering av bemanningsnormen for kommunene.

En ny rapport fra Telemarksforskning viser at private barnehager til sammen blir overkompensert med over én milliard kroner gjennom tilskudd til pensjonskostnader de ikke har. 95 prosent av barnehagene får mer i tilskudd til pensjon enn de regnskapsførte kostnadene viser.

Samme rapport beskriver også mulige endringer i finansiering etter barnehagens størrelse. KS vurderer dette som interessante forslag for å ivareta de minste barnehagene og et mangfoldig tilbud av barnehager i ulik størrelse.