Gjennomføringsperioden er vinteren 2021 til våren 2022, med muligheter for en oppfølgingssamling vinteren 2023.

Programmet retter seg mot både den politiske og administrative ledelsen, og vektlegger den kunnskapsbaserte styringsdialogen, der forvaltningslogikken og kunnskapslogikken møtes. Programmet skal bidra til at deltakergruppene sammen utvikler kunnskap om handlingsrom, roller og ansvar for barn og unges oppvekst og utdanning, og hva som virker inn på barn og unges læring, utvikling, trivsel og tilhørighet.

Lenkeblokk Icon Invitasjon til oppvektsprogrammet ABSOLUTT Innlandet

Å sette sammen en deltakergruppe

Kommunen og fylkeskommunen setter sammen en gruppe som forplikter seg til å delta på samlingene, samt velger en leder eller koordinator for gruppa. Politisk deltagelse er en forutsetning. Det er av betydning at kommunedirektør støtter opp og er involvert i arbeidet. Hun bør selv delta på samlinger eller være involvert i arbeidet mellom samlingene. Videre anbefales det å ha en tverrfaglig referansegruppe i egen kommune eller fylkeskommune for lokal forankring og involvering underveis. Bruk gjerne en allerede etablert møteplass. 

Eksempel på deltakergruppe: ordfører, utvalgsleder for oppvekst, kommunedirektør, kommunalsjef oppvekst, skolesjef, barnehagesjef, leder av PPT, leder av kulturskolen, hovedtillitsvalgt og en representant for barn og unge.

Samlingene

Det gjennomføres fire felles samlinger i perioden februar 2021 til februar 2022.

Programmet bygger på forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap og samlingene veksler mellom forelesninger med ulike innledere og gruppearbeid. For å ivareta et lærings- og utviklingsperspektiv settes det av tid til at deltakerne får anledning til å reflektere sammen, drive erfaringsutveksling, identifisere utfordringer og søke nye handlingsalternativer.

Det viktigste arbeidet skjer lokalt mellom samlingene

Å delta vil innebære arbeid i prosesser før, mellom og etter samlinger. Det tilbys støtte og veiledning til egenarbeidet, herunder en temadag (dypdykk) på kommunestyrer/fylkesting, samt oppfølging av koordinatorer i mellomarbeidsperiodene eksempelvis digitale fagøkter med eksterne innledere.

Hvorfor tilbyr KS Innlandet oppvekstprogrammet ABSOLUTT?  

Betydningen av en god oppvekst
I oppveksten (0-24 år) legges grunnlaget for gode liv i alle livsfaser. Ulike arenaer som familie, barnehage, grunnskole, videregående skole, skolefritidsordning (SFO) og barn og unges kultur- og fritidsarenaer er viktige områder for tidlig innsats. Samtidig skal det gode liv også leves i oppveksten.
Barne- og ungdomstiden har en egenverdi, og her og nå- perspektivet er det barn og unge best kan relatere seg til.

Det lokale ansvaret for barn og unge
Å være folkevalgt i kommune og fylkeskommune innebærer et lokalt ansvar for at tjenestene rettet mot barn og unge er av tilstrekkelig omfang og av god kvalitet. Det forutsetter dialog og samspill mellom de folkevalgte og administrasjonen, på tvers i egen organisasjon, mellom ulike nivåer og med ulike aktører i lokalsamfunnet, samt tilrettelegging for at barn og unge og deres foreldre selv kan medvirke.

Forventningene til kommunesektoren
Sentrale utredninger og dokumenter peker på at det er et gjennomgående behov for å styrke de helhetlige perspektivene når det gjelder oppvekstvillkår for barn og unge. Det er forventninger om økt tverssektoriell samhandling, der yrkesgrupper på tvers av faggrenser arbeider mot felles mål. I stortingsmeldingen Tett på –Tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO (2019-2020), fremheves kommuneledelsen sin sentrale rolle i arbeidet med å skape kultur for samarbeid og felles engasjement for barns utvikling i hele kommunen som organisasjon.

En støtte i arbeidet med egne målsettinger
Hvor er vi? Hvor vil vi? Hvordan kommer vi dit?
Både kommuner og fylkeskommunen i Innlandet arbeider kontinuerlig med mål og planer for utdannings- og oppvekstfeltet. I oppvekstprogrammet ABSOLUTT tar kommunen/fylkeskommunen utgangspunkt i eget ståsted og jobber med å utvikle og styrke samspillet og dialogen i arbeidet med å nå egne målsettinger.

Les mer om ABSOLUTT-programmet

Påmelding og forarbeid
Kommunedirektør melder på sin kommune pr. e-post til jane.camilla.bergh@ks.no.
I perioden 15. desember - 22. januar må det avsettes tid til et formøte i kommunen.
På dette møtet drøfter kommunen hvem som skal inngå i deltakergruppa og referansegruppa.
Et refleksjonsnotat med oppgaver sendes til kommunedirektøren etter 15.desember.

Utgifter ved deltakelse
Det faglige innholdet, støtte og veiledning finansieres av OU-midler.
Den enkelte kommune må påberegne utgifter til reise, opphold og eventuelt frikjøp.
Ved digitale samlinger kan det forekomme en deltakeravgift for å dekke produksjonen.

Regional forankring
Programmet er forankret i fylkesstyret og kommunedirektørutvalget i Innlandet, som støtter opp om programmet og oppfordrer kommunene til å delta.

Nysgjerrig og lyst til å vite mer?
Vi arrangerer et digitalt informasjonsmøte den 30. oktober 13.00- 14.00.
Les mer og meld deg på her: informasjonsmøte 

Lenkeblokk Icon Les mer om rammeverket for ABSOLUTT-programmet