Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, og gjelder for perioden 2014-2020. Horisont Europa er videreføringen av Horisont 2020 og varer fra 2021-2027. Webinaret er en del av en mentorordning for kommuner og fylkeskommuner, der formålet er å bistå norske aktører med tilpasset og gratis hjelp i søknadsprosessen.

Dette er den første samlingen i en serie av workshops som går over 18-24 måneder. Deltakerne er kommuner og fylkeskommuner som har forpliktet seg til å bli med i minst ett søknadsløp mot et relevant Horisont-emne innenfor en tidsramme på ett til to år. Deltakerne har tatt utgangspunkt i politisk vedtatte strategiske planer og spilt inn minst ett relevant tematisk område for sin satsing. Grunnet den nasjonale situasjonen med Koronaviruset, gjennomføres denne samlingen som et webinar, hvor det er planlagt presentasjoner fra FINN-EU og Forskningsrådet, fra deltakerne selv, i tillegg til at det legges opp til gruppearbeid via Microsoft Teams.

Mentorordningen og samlingene er organisert rundt seks arbeidspakker som strekker seg fra første kvartal i 2020 til fjerde kvartal i 2021. I den innledende fasen av ordningen er det særlig fokus på hvordan deltakerne skal planlegge og organisere søknadsarbeidet som et forprosjekt. Fokus på hvordan aktørene bør arbeide for å få bedre innsikt i utfordringene og behovene sine, i tillegg til at deltakerne veiledes i å forstå Horisont som økosystem, og hvordan de kan finne relevante samarbeidspartnere for prosjektene.

Flere deler av arbeidspakkene vil løpe parallelt med hverandre, slik at arbeidet med forprosjektet vil være et kontinuerlig arbeid. Det er også viktig at deltakerne så fort som mulig avgrenser valg av utfordring og problemstilling i prosjektet for å kunne spisse arbeidet med en eventuell Horisont-søknad. Deltakerne vil også få veiledning for å finne frem til relevante emner og riktige utlysninger i Horisont-programmene, både i forkant av utlysninger og underveis. Hvordan deltakerne arbeider med politisk og administrativ forankring er en viktig del av arbeidet gjennom hele prosessen.  

Mentorordningen evalueres underveis. På bakgrunn av innspill og erfaringer fra mentordeltakerne, er målet å utvikle en veileder i å lære seg det grunnleggende for å kunne delta i et Horisont-prosjekt. Veilederen fungerer som en nyttig verktøykasse for andre kommuner og fylkeskommuner som ønsker å søke Horisont.