Teknologien åpner for nye muligheter og opplevelser for våre eldre. Velferdsteknologien gir oss stadig nye løsninger

Marit Brodal - aktivitetskoordinator

Kommunalpolitisk toppmøte 2018

Kommunalpolitisk toppmøte (KPT) 20. mars 2018 skal handle om hvordan digitalisering i kommunesektoren virke på innbyggernes liv.

Å mate fuglene ved Nidelva, å gå tur inne i Nidarosdomen, ta en tur på julemarkedet på Røros eller Munkholmen i sjøen utenfor Trondheim er for mange av brukerne og beboerne på Ladesletta helse- og velferdssenter i Trondheim ikke lenger enkelt eller mulig. Men teknologien har gjort det mulig likevel. Nå kan brukerne når som helst ta seg en virtuell tur ut av huset – gjerne til gamle trakter.


Magnus Lannblad, prosjektleder for Empow i Inbovi, viser frem en av filmene som kan ses med VR-briller eller nettbrett til brukerne på Ladesletta. Aktivitør Linda Jegtvik (t.h) er en av de ansatte som hjelper de eldre med å bruke VR-brillene. 

Åpner nye muligheter
Marit Brodal, aktivitetskoordinator ved Ladesletta er minst like positiv til hva teknologien kan by på som de fleste eldre selv er. Hun har tro på at filmene kan vekke minner og gjenkjennelse for mange av brukerne. Tårene har strømmet på hos flere som er blitt «tatt med tilbake» til gamle trakter. 

- Teknologien åpner for nye muligheter og opplevelser for våre eldre. Velferdsteknologien gir oss stadig nye løsninger. Mange av de eldre er vant til å bruke teknologien, de har mobiltelefoner og iPader, og vi vil ikke legge begrensninger på hva som er mulig for dem, sier Brodahl. - Dessuten har de det morsomt, legger aktivitør Linda Jektvik til!

Ladesletta har i ett år vært med på å prøve ut VR-briller (virtual reality) sammen med firmaet Inbovi, og nå har de nylig kjøpt inn to sett med VR-briller. I tillegg abonnerer de på et bibliotek med filmer som stadig skal utvides med innhold.

Et nytt syn på verden
Mange av brukerne på Ladesletta liker å teste ut nye ting og opplevelser. Inne på stua sitter dagbrukerne, de som bor hjemme hos seg selv, men som deltar på aktivitetstilbud for seniorer på dagtid. Stemningen er god når Magnus Lannblad kommer med VR-brillene igjen. Noen har forsøkt før, men Ruth Olhgren fra Persaune er førstereis i denne teknologien. Hun rekker raskt opp hånda fra rullestolen og tilbyr seg å være den første som tester i dag. Med brillene på drar hun av gårde til julemarkedet. Det er ikke første gang hun er på Røros, men på markedet har hun aldri vært, avslører hun. 

- Jeg gleder meg til å se hvordan det er på markedet, sier hun og kikker rundt seg med brillene på. – Nå sitter jeg på en platting og ser utover Røros. Nei, har du sett så fint, utbryter hun fornøyd. Det er mye folk som skal handle her og der er det jammen en gutt som holder på å gå på meg også.

Kommunalpolitisk toppmøte 2018

Kommunalpolitisk toppmøte (KPT) 20. mars 2018 skal handle om hvordan digitalisering i kommunesektoren virker på innbyggernes liv.

Etter ti minutter med brillene på, tar hun dem av. - Dette trodde jeg ikke var mulig, sier hun smilende. – Nå har jeg virkelig vært på markedet. Jeg kunne også ha tenkt meg en sledetur. Jeg savner lyden av dombjeller, sier hun. Hun vil gjerne prøve brillene igjen. Men ikke i dag. En film om dagen, holder, synes hun. 

Magnus Lannblad noterer. Han og firmaet Inbovi holder på å produsere nye filmer til de eldre og er avhengig av tilbakemeldingene fra dem. 
- Vi må lytte til hva brukerne vil ha, sier han. – Uten at kundene liker filmene og innholdet, selger vi ingenting.

På en krakk midt i stua på Ladesletta snurrer Kjell- Oddvar Aune (95) fra Lade rundt seg selv. Med brillene på er han ned ved Gamle bybro i sentrum og kikker på bebyggelsen på Bakklandet.



- Her har jeg vært før, mange ganger, sier Kjell-Oddvar. - Duene er veldig nærme beina mine nå. Jeg kan kanskje mate dem litt?, flirer han og klapper i hendene.

Etter noen minutter tar han av seg brillene og hodetelefonene. Han har hatt lyd på også. - Dette var artig. Jeg kan ikke si noe annet, sier han og spør om han kan få ta en tur i Domkirken neste gang. Der er det lenge siden han har vært. Vi som er dårlige til beina kommer oss ikke så mye ut. Disse filmene vil lyse opp dagen for oss, sier han.


Opp av stolen
Ladesletta helse- og velferdssenter har brukt tilsammen 30.000 kroner på å kunne tilby VR-briller og lokale filmer til brukerne.

- Det er artig å prøve noe nytt, og vi mener det er en rimelig investering i velferd og gode opplevelser for denne brukergruppa, sier Marit Brodal.

Hun ser for seg at de kan utvide brukergruppa til dem som bor på sykehjemmet også. 

- De som er sengeliggende kan også «komme seg ut» med dette tilbudet. Enten ved at de tar på seg VR-brillene, eller ved at vi ser på filmen på et nettbrett sammen med dem. Nylig har hun også handlet inn andre aktivitetstilbud.

- Vi har kjøpt inn to radiostyrte biler som brukerne kan kjøre med i festsalen eller på avdelingen på sykehjemmet. Vi har også kjøpt inn bilspill med eget ratt og pedaler til Xbox. Det er like artig for en gutt på 90 som for en på 10, sier Brodal.

Flere kommuner er interessert
I ett år har Trondheimsselskapet Inbovi jobbet med å utvikle dette tilbudet til eldre brukere. I denne prosessen har Ladeslettas brukere og ansatte gitt viktige tilbakemeldinger. Nå er de i gang med å selge tilbudet, både i Trondheim og andre steder i landet.

- Nå kan vi endelig selge VR-briller for eldre og et bibliotek fylt av opplevelser, sier Magnus Lannblad, prosjektleder for Empow i Inbovi.

Inbovi er et visualiseringsfirma som hovedsakelig jobber med foto og video av eiendom og næringsvirksomhet. Men fotografene har også engasjert seg i et sideprosjekt for å skape helt nye opplevelser for eldre mennesker på helse- og velferdssentre. De har filmet en rekke opplevelser i Trøndelag, som blant annet en padletur med kajakk langs Nidelva og en guidet rundtur på Munkholmen. Slik kan de som ikke så lett kommer seg ut, oppleve dette med VR-briller på nettbrett eller på storskjerm.'



Dragvoll helse- og velferdssenter har også kjøpt inn egne VR-briller, og flere andre sentre er interessert. Selskapet planlegger også å filme konserter og teaterforestillinger, slik at også de som ikke kommer seg ut, kan få sett disse.

- Det er viktig at det ikke skjer altfor mye, som det ofte kan gjøre når denne teknologien tas i bruk. Reisen ute på Munkholmen starter med at du bare står på brygga og så kan du sette et kryss som dukker opp på en sort prikk for å gå videre. Men du kan også gjerne bli stående på brygga. Bare nyte, se deg rundt. Se på menneskene, se på stranda, ser hvor fint det er en solrik sommerdag ute på fjorden.

 

Fakta

VR-briller dekker hele synsfeltet (alt du ser). Via en skjerm i brillene kan man se en annen virkelighet. Når man snur hodet til for eksempel venstre, gjør bildet du ser på det samme.
I dag er VR-brillene mest brukt i dataspill, men det kan også brukes til å se film eller fotballkamper som blir filmet med 360-graders videokameraer, eller for å «reise» til verdensrommet eller andre steder i verden.
Kilde: Inbovi