Det er få av de offentlige instansene som kan hjelpe folk til å gå tur, til å klippe plenen og til å gå på kino.

Pål Berger

- Når du kommer ut fra rusbehandling, kan det godt hende du blir erklært frisk. Men du har mistet venner og nettverk. Det offentlige ordner med behandlingen din, med bolig og med jobb. Men det er få av de offentlige instansene som kan hjelpe folk til å gå tur, til å klippe plenen og til å gå på kino.

Det sier tromsøværingen Pål Berger, som nå er bosatt i Sandnes. Han er tidligere rusmisbruker og har jobbet med recovery i mange år. Han er en av ildsjelene bak «Fyll dagene»-arrangementet i Stavanger. Der forstod de at problemet ikke var mangelen på tilbud til de som kom ut fra rusbehandling, men at de manglet oversikt over tilbudene. «Fyll dagene» ble løsningen. Første gang de arrangerte «Fyll dagene»-messe i Stavanger i 2018 hadde de mer enn 50 utstillere og over 500 besøkende. Det kom både brukere, pårørende og folk fra behandlingsapparatet.

Lytt også til vår episode om "Fyll dagene" i KS-podden "Der livet leves":

Digital aktivitetsuke starter 14. september

Bergen ble inspirert av Stavanger, og i 2019 arrangerte både Oslo, Bergen og Stavanger «Fyll dagene». I år ville også Trondheim være med.

Så kom Covid-19 og storbykommunene måtte tenke nytt. Ønsket om å skape oppmerksomhet om saken var like stort. De fire kommunene laget en prosjektgruppe sammen med KS og brukerorganisasjoner. Med seg på laget har de også Petter Nyquist, også kjent som «Petter Uteligger», som lager en stor «Fyll dagene»-livesending mandag 14. september. Målet med arrangementet er å få oppmerksomhet om tilbudene som finnes innen rus og psykisk helse, slik at flest mulig kan dra nytte av dem.

- Recovery handler ikke nødvendigvis om det som skjer i støtteapparatet, men det handler om å fylle livet med noe. «Fyll dagene» setter søkelys på nettopp det, ikke på behandling eller diagnose, men hva som finnes der ute av tilbud og aktiviteter, sier Berger.

Han håper at «Fyll dagene» kan gjøre det enklere for folk som jobber i de offentlige tjenestene å hjelpe folk til å ta de mange tilbudene i bruk.

Samarbeider: Risten Lango (t.v.) jobber i KS og sitter i prosjektgruppa til Fyll dagene. Tonje Anholt jobber i Velferdsetaten i Oslo kommune og er koordinator for årets digitale "Fyll dagene"-arrangement. Petter Nyqvist leder livesendingen mandag 14. september. Sistnevnte møter du også i ukas utgave av KS-podden.

Reddet av treningen

Trening ble hans egen recovery, etter at han hadde gjennomgått rusbehandling. Det var trolig flaks som gjorde at det gikk så bra.

Pål Berger var innom et helsestudio flere ganger og så, men han gikk ikke inn. Det var over ti år siden han besøkte et treningssenter sist og han visste ikke hvordan han faktisk skulle komme inn der, hvordan man betalte eller hvordan gjøre helt vanlige ting.

- Jeg har bestandig likt å trene, trente veldig mye før. Men de ti årene jeg ruset meg trente jeg ingenting.

- Så møtte jeg tilfeldigvis en jeg kjente fra før. Og han klappet meg på skulderen og spurte om jeg hadde lyst til å være med inn og trene. Og det var han som viste meg inn på treningsstudioet og hvordan jeg skulle gjøre det. Hadde ikke han vært der den dagen, er det ikke sikkert jeg hadde begynt å trene igjen. Og da er det ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag. For det har vært en viktig bit i min recoveryprosess.

Håper «Fyll dagene» blir landsdekkende

Berger sier at det man trenger når man er ferdig i behandling er noen som kjenner deg litt, som vet hva du er opptatt av og hva du interesserer deg for. Vet hva som er viktig for deg og har en ide om hva nettopp du skal fylle dagene dine med, i livet etter behandling.

- Det offentlig er veldig opptatt av jobb og bolig. Jeg er ikke så opptatt av å kalle det for bolig, jeg er mer opptatt av hvordan skape et hjem. Hvordan henge opp et bilde på veggen? Det er ikke selvsagt, sier Berger.

- En dame jeg møtte nylig hadde fått seg leilighet med hage. Naboene hennes var litt sure på henne fordi hagen så stygg ut. Men problemet hennes var at hun aldri hadde bodd et sted med hage. Hun ante ikke hvordan man gjorde det. Så fikk hun en frivillig til å hjelpe seg å rydde i hagen, å vise hvordan plante blomster og sånn. Og nå går det helt fint.

Pål Berger sier det har fungert veldig godt å samarbeide fire kommuner mot et felles mål.

- Vi håper at "Fyll dagene" skal bli landsdekkende fra nå av. For utfordringene er nok de samme over alt.

Fakta om Fyll dagene

  • Fyll Dagene ble arrangert for første gang i Oslo i 2017, i Stavanger i 2018 og i Bergen i 2019. 
  • «Fyll dagene» er en årlig «Revovery og aktivitetsmesse», som retter seg mot mennesker med utfordringer innen psykisk helse og/eller rus, pårørende og andre interesserte.
  • Målet er å gi en oversikt over alle tilbud som finnes der ute til personer som har hatt eller har rusproblemer.
  • Stavanger, Bergen og Oslo har egne hjemmesider som viser alle disse tilbudene.
  • I år samarbeider Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen om å lage et digitalt alternativ til "Fyll dagene".
  • Prosjektgruppa består av medlemmer av de fire kommunene, brukerorganisasjoner og KS. De har møttes jevnlig på Teams.
  • Mandag 14. september 2020 blir det livesending fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.