En fjerdedel av verdens befolkning er ungdom mellom 10 og 24 år. Ungdom må være en del av de demokratiske styringsstrukturene både for å øke kvaliteten på og sikre legitimiteten til beslutningene som tas.

Ungdomsmedvirkning stod på dagsorden på Europapolitisk forums møte i Oslo 15. november. 

Timo Nikolaisen (19)
Norge er det beste landet i verden på ungdomsmedvirkning, men det må ikke bli en hvilepute, sier Timo Nikolaisen.

Nikolaisen var på plass for å inspirere politikerne i Europapolitisk forum til å engasjere flere ungdommer i sitt arbeid. Han gikk nylig av som leder i Ungdommenes fylkesting i Buskerud. Timos politiske engasjement startet da han satt som ungdomsrepresentant i hjembygda Sigdal. Han har også vært styremedlem i den politiske nettverksorganisasjonen  for regionene rundt Østersjøen BSSSC.

Han deltok på Europapolitisk forums møte for å gi innspill til deltakerne om hvordan de kan engasjere ungdom til medvirkning i arbeidet med Europapolitikk.

- Det er vanskelig å gi en enkelt oppskrift, siden fylkeskommuner jobber så ulikt med internasjonalt arbeid og Europapolitikk. Men mitt beste råd er å involvere ungdom i det internasjonale arbeidet, sier Nikolaisen.

Gloria Vitaly (22) 
Gloria Vitaly har tidligere vært leder for Ungdommenes fylkesting i Oppland. Hun var også tilstede på møte. Hun er tilfreds med at alle kommuner nå er forpliktet til å få på plass ungdomsråd.

- Ungdomsrådet og Ungdommenes fylkesting er våre viktigste organer. Den beste politikken skjer på lokalt nivå, men innspillene og arbeidet må følges bedre opp i kommunestyret og fylkesting, sier hun.

Vitaly er også engasjert i Europapolitikk. I fjor ble hun gjenvalgt som president for to nye år i det europeiske ungdomsnettverket YRN i EMR.

- Vi utveksler erfaringer og kunnskap i dette nettverket. Det er viktig for oss å forbedre lokal, europeisk og global politikk, sier Vitaly.

Europapolitisk forum er en møteplass for departementer, fylkeskommuner, kommuner og Sametinget. Formålet med forumet er utveksling av informasjon, synspunkter og erfaringer med europolitiske saker og problemstillinger. Møtene blir arrangert to ganger i året og ledes av statssekretærene fra Utenriksdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

 

Fakta

Landsrådet for Norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) legger til grunn fem prinsipper for reell og meningsfull medvirkning. Disse er: 

1. Selvstendighet: Ungdom må selv få velge hvilke saker de ønsker å engasjere seg i. Ungdom har rett til å bli hørt i alle beslutningsprosesser som angår dem, og i beslutningsprosesser som angår tema der ungdom er engasjert. Prosesser der unge er med på like vilkår med voksne gir reell innflytelse.

2. Representasjon: Ungdom må selv få velge sine egne representanter, og disse representantene må stå til ansvar overfor andre unge, slik som i den demokratiske barne- og ungdomsfrivilligheten.

3. Kompetanse: Ungdom må anerkjennes som en faglig ressurs med nødvendig ekspertise som andre ikke kan erstatte.

4. Informasjon: Medvirkningsorganer for unge må ha tilgang på all relevant informasjon slik at de kan sette seg inn i alle saker som angår ungdom.

5. Kontinuitet: Ungdom må kunne medvirke i alle ledd av den politiske prosessen. Enkeltstående arrangementer og prosesser som ikke har en forankring noe sted, gir ikke medvirkning.