Disse spørsmålene fikk ungdommene som deltok på møte i Europapolitisk forum (EPF) tirsdag 14.mai 2019. 

I EPF møtes representanter fra sentrale, regionale og lokale myndigheter, samt Sametinget to ganger i året. Dette er en arena for politisk dialog og kunnskapsbygging om aktuelle europapolitiske tema og EUs regelverk. En av sakene på forumets møte 14. mai på Hamar var Demokrati og framtiden Europa- Hva slags Europa vil ungdommen ha?"

I forbindelse med at EPF drøftet de store demokratiutfordringene som Europa kan stå overfor, testet vi også ut en modell for ungdomsmedvirkning på dette møtet.

14 representanter for ulike medvirkningsorgan for ungdom i 6 fylkeskommuner møtes mandag 13.mai 2019 for å forberede seg på til møtet i EPF tirsdag 14.mai 2019, de ble her enige om å holde en holde en kort appell ved møtestart.

Først og fremst løftet ungdommene fram betydningen av ungdomsmedvirkning og hvor viktig det er at den nye kommuneloven tar høyde for ungdomsmedvirkning.

-Ungdomsmedvirkning sikrer ungdoms stemme i politikken slik at ungdom føler at de deltar og det bidrar til rekruttering Kristian Larssen, Ungdommens fylkesting i Vest-Agder.

Maia Kåss fra Telemark ungdomsråd fremhevet viktigheten av stemmerett for 16-åringer, mens Mattis Hyrve fra Ungdommens fylkesting i Oppland understreket at ungdom vil være med å bestemme og at det vil gjøre godt for demokratiet.

Oda Nyhus Aanekre fra Ungdommens fylkesting i Oppland var opptatt av fraværsreglene i skolen, hun sa at dagens regelverk legger en demper på unges politiske engasjement og at ulik praksis for føring av fravær bidrar til at unge får ulik mulighet til politisk deltakelse.

Ungdommens innspill til Europapolitisk forum

Politikerne i EPF og ungdommen hadde en workshop hvor de drøftet hvilke saker ungdommene mente det er viktig at EPF spesielt følger opp. Et tema som gikk igjen var klima- og miljø. Ungdommene pekte også på mangel på økonomisk vekst, skjevfordelinger i samfunnet utfordringer i boligmarkedet og problemer knyttet til arbeidsledighet.  

Fruktbar diskusjon om hvordan vi sammen kan øke oppslutningen om demokratiet. 

Engasjerte ungdommer

På workshopen ble også tema som demokrati og ytringsfrihet under press diskutert og hvordan hat og trusler er problematisk for disse grunnverdiene. Et annet interessant innspill fra ungdommene var at ungdom i Norge vet for lite om EU og at dette sammen med mer kunnskap om hvordan vi kan bidra og påvirke må inn i skolen.