Angrepet er et klart brudd på folkeretten, og undergraver Ukrainas soleklare rett til selvstendighet innenfor anerkjente grenser.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

- KS har hatt et tett og nært samarbeid med vår ukrainske søsterorganisasjon, Association of Ukrainian cities, i over ti år.  Vi har jobbet tett for å styrke lokaldemokratiet og lokale myndigheter i landet, sier Helgesen.

På vegne av KS sender Helgesen en hilsen til sine kollegaer i Ukraina.

- Dere har vår fulle støtte og dypeste sympati i denne vanskelige situasjonen. Vi tenker på dere, sier hun.

Fra sin ledende posisjon i to sentrale organisasjoner i Europa, som jobber for demokrati, menneskerettighet og samarbeid på kontinentet, sier Gunn Marit Helgesen følgende:

- Vi kan ikke akseptere at dette skjer. Som visepresident for Kommunalkongressen i Europarådet – en organisasjon som arbeider for å løfte menneskerettigheter, demokrati og godt styresett – fordømmer jeg invasjonen på det sterkeste. Nå må vi stå opp for våre kollegaer i Ukraina, og be Russland umiddelbart stoppe det militære angrepet. Angrepet er et klart brudd på folkeretten, og undergraver Ukrainas soleklare rett til selvstendighet innenfor anerkjente grenser.

Helgesen er også nestleder i CEMR – paraplyorganisasjonen for kommuner og regioner i Europa. I en erklæring skiver organisasjonen at de gir full støtte til Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet. CEMR fortsetter å støtte ukrainske regionale og lokale myndigheter, og deres organisasjoner.