– Vi ber Russland stanse sin ulovlige angrepskrig øyeblikkelig, sier president i CEMR og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. 

Gunn Marit Helgesen er president i den europeiske kommuneorganisasjonen Council of European Municipalities and Regions (CEMR). I en uttalelse, som hun har undertegnet på vegne av CEMR, gjentar organisasjonen sin sterke og urokkelige støtte til Ukraina.

Vi fordømmer krigen, som rammer uskyldige sivile og som har ført til så mange lidelser og ødeleggelser. Okkupasjonen av det ukrainske territorium er ulovlig og helt uakseptabel Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

Et angrep på grunnlaget for Europa

 I uttalelsen vises det til at siden 24. februar 2022 er 35 ukrainske ordførere bortført av de russiske styrkene. Dette er et brudd på demokratiske prinsipper og CEMR krever at de fem ordførerne som fortsatt er fengslet må løslates umiddelbart.

- Å ramme lokale folkevalgte er et angrep på selve grunnlaget for vårt Europa, et Europa forankret i respekt for rettsstaten og frihet. Det kan ikke være noe fritt Europa uten et fritt Ukraina, sier Helgesen.

Lenkeblokk Icon Les kronikken "Støtt grasrotdemokratiet i Ukraina"

Kommune-til-kommunesamarbeid

Kommunesektoren i Europa vil fortsatt arbeide for å støtte lokale og regionale myndigheter i Ukraina, gjennom å legge til rette for kommune-til-kommunesamarbeid og andre europeiske støtteordninger, heter det i uttalelsen fra CEMR.

Sammen med sin ukrainske søsterorganisasjon, Association of Ukrainian Cities (AUC) arbeider KS aktivt for å legge til rette for samarbeid mellom norske og ukrainske kommuner. Interessen blant norske kommuner for et slikt samarbeid er stor, både når det gjelder bidrag med akutt hjelp og mer langsiktig støtte til utvikling og gjenoppbygging.

Lenkeblokk Icon CEMRs uttalelse om Ukraina – på engelsk (PDF) Lenkeblokk Icon CEMRs uttalelse om Ukrainia på ukrainsk (PDF) Lenkeblokk Icon Europarådets Kommunalkongress' uttalelse med støtte til det ukrainske folket (PDF)