– Vi ser nærmere på smittevern i forbindelse med kulturskolenes åpning. Vi presenterer erfaringer fra planlegging og åpning fra flere kulturskoler, sier rådgiver Torkel Øien i KS og Norsk kulturskoleråd.

Lenkeblokk Icon Artikkel med presentasjoner og opptak fra webinaret

Mange spørsmål

Tre rektorer vil dele sine gjenåpningserfaringer med webinardeltakerne. De tre er Anne Lene Østvold Jordåen, Ingemar Andersson og Nils Graftås, fra henholdsvis Stord, Sunndal og Røros.

Mange av kulturskolene åpner gradvis opp for undervisning igjen, mens andre velger å vente en tid til med fysisk gjenåpning. Det er mange spørsmål både før, under og også i det videre arbeidet etter åpning. Hvordan gjør vi det? Hva er utfordrende? Hva er mulig? Hva bør vi tenke på - på forhånd og underveis? Det skal tas mange avgjørelser, også en del som vanligvis ikke ligger på kulturskolelederens bord.

I del to av webinaret blir det et fokus på smittevernveilederen for kulturskolen, som Norsk kulturskoleråd lanserte fredag 1. mai, og allerede er revidert 2 ganger. Det blir en presentasjon fra lederen av arbeidsgruppen for produksjonen av veilederen, Merete Wilhelmsen fra Norsk kulturskoleråd.

 Etter hver økt blir det mulighet for spørsmål.

Muligheter og utfordringer

På samme måte som for grunnskoler og kommunale barnehager, er det svært viktig for de kommunale kulturskolene å ha gode planer og systemer for oppstarten. For å skape trygge og forutsigbare rammer for alle involverte er det avgjørende at kommunen har helhetlige og sammenhengende planer, med tanke på at det er de samme barn og unge en møter både i barnehagen, grunnskolen og kulturskolen. Mange av kommunene er langt fremme i planlegging og gjennomføring av åpning av sine kulturskoler, men lokale forhold gir ulike muligheter og utfordringer. Veilederen for kulturskolene, kan være god å støtte seg til i arbeidet.

Her finner du smittevernveileder for kulturskolen.

Samarbeidet om smittevernveileder

Arbeidet har foregått i tett samarbeid med ulike fagmiljø og enkeltpersoner, noe som har bidratt godt til å få fram en helhetlig og nyansert veileder for bruk i kulturskolen.

Veileder om smittevern for kulturskolen er utarbeidet av Norsk kulturskoleråd i samarbeid med KS, fagforbundet Creo, medlemskommuner, kulturskoler og kulturskolerådets fylkesstyrer i Vestland og Nordland. Kulturskolerådet har også lyttet til innspill fra en rekke andre kommuner og kulturskoler.

Det har også vært dialog med Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Folkehelseinstituttet underveis i arbeidet.

Veilederen støtter seg i stor grad på veilederne utgitt av Utdanningsdirektoratet for skole og barnehage. Dette er viktig, siden det er de samme barna og foresatte vi møter i kulturskolen som i barnehagen og skolen. Vi ønsker ikke at de skal møte snittevernskrav og -rutiner i kulturskolen som avviker fra dem de kjenner fra hverdagen i sin lokale skole og barnehage.
- Det er imidlertid element knyttet til kulturskole og kulturskoleundervisning som innebærer at kulturskolen bør ha en egen komplett og spesialtilpasset smittevernveileder, sier lederen av arbeidsgruppen i Norsk kulturskoleråd, Merete Wilhelmsen.