Anledningen er den kommende stortingsmeldinga om barne- og ungdomskultur, som også skal omhandle kulturskolen.

Bestilling fra Kulturdepartementet

– Dette handler om å synliggjøre og tilgjengeliggjøre barn og ungdoms stemmer i arbeidet med barne- og ungdomskulturmeldinga, sier Torkel Øien. Han er, på vegne av KS og kulturskolerådet, med i prosjektgruppa som skal arbeide med å samle innspill fra barn og unge.

I bestillinga, som er gitt av Kulturdepartementet, står det at en viktig del av arbeidet er å involvere barn og unge i ulike deler av landet slik at deres synspunkter kan legge føringer for fremtidig politikk. 

– Derfor inviterer vi alle landets kommuner inn i arbeidet og håper å nå så mange barn og unge som mulig, sier Øien. 

Kulturskolerådet og KS bidrar

Kulturtanken skal koordinere arbeidet å gjennomføre et opplegg for å involvere barn og unge i utviklingen av politikk innenfor disse temaene:

1) Kunst- og kulturformidling til barn og unge: status, kvalitet og relevans.

2) Digitale kunst- og kulturuttrykk: muligheter og utfordringer.

3) Kunst og kultur som ytringer: dannelse, deltakelse og medborgerskap.

4) Like muligheter for barn og unge: inkludering og sosial mobilitet.

– I utarbeidelsen og gjennomføringen av opplegget forventes det at Kulturtanken samarbeider med andre relevante virksomheter og aktører. Siden kulturskolen skal inngå i meldingen om barne- og ungdomskultur, er det viktig med et samarbeid med Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Norsk kulturskoleråd. Ikke minst er  det relevant å involvere kommunesektoren ved KS, sier Øien.

Kulturskolene som innspillsarenaer

I tillegg til å samle de unges stemmer, er målet å bidra til engasjement og medvirkning hos barn og unge. Medbestemmelse og medvirkning for unge lokalt, som en del av å bygge en nasjonal kulturpolitikk, er viktig. Og selv om ikke alle innspill kan få plass i en rapport, er de svært viktige i det lokale utviklingsarbeidet. Kulturskolene oppfordres også til å invitere inn barn og unge som ikke er kulturskoleelever til å delta på disse arenaene. I dette arbeidet er det viktig med så mange stemmer som mulig.

 Alle kommuner og kulturskoler oppfordres til å skape kulturelle aktiviteter rundt samtalene. Slik kan fremføringer, utstillinger, filmer, tekster og musikk, ha de unges egne ytringer og deres tanker om kunst og kultur som utgangspunkt for å snakke om og vise frem «ung kultur». Dette et tenkt som rammer og resultater som kan skape engasjement og et godt utgangspunkt for samtalene og «verkstedene».

Det vil samtidig foregå tilsvarende samtaler på skoler, i barnehager og på andre arenaer, for å samle innspill fra barn og unge. Med dette tiltaket har kommunene muligheten til å samle barn og unge og å sette fokus på deres erfaringer, tanker og meninger om kunst og kultur.

For kommuner som ønsker å delta, er påmeldingsfristen 10. april 2019.

Lenkeblokk Icon Påmelding på kulturskoleradet.no

Kulturskoler som melder seg på, vil i løpet av første uke etter påske motta materiell til å gjennomføre lokale verksteder for «barn og unges stemmer».

Spørsmål om innspillsarbeidet kan rettes til Torkel Øien, se e-post i kontaktinformasjonen nedenfor.