Samfunnsfag
Vær med og bestem! Foto: Shutterstock/Andrey Yurlov

Samfunnsfag

Skole, legevakt, drikkevann. Kommunens tjenester berører deg. Og når du berøres av noe, bør du være med på å bestemme. 

Bli med inn i Snasen kommune for å få en liten smakebit på alle de spennende oppgavene en kommune har:

Er du en som ofte vet hvordan du synes saker og ting bør være? Eller er du mer sånn at veien blir til underveis? Liker du å stå på scenen, eller liker du å jobbe litt i bakgrunnen? Uansett trengs din stemme i lokaldemokratiet.

Du har sikkert saker du bryr deg om. Det kan være miljø, det kan være idrett, det kan være næringsliv. Om du engasjerer deg, kan du være med å påvirke. Og du vil lære å få gjennomslag for dine meninger. Likevel er ikke politikk noe du gjør for deg selv. Det dreier seg om å få tillit fra andre, og være med på å ta beslutninger for hele lokalsamfunnet.

Ungdom må være med å bestemme. Hvorfor? Jo, tenk deg en DJ med grått hår. Han kan ha teft, men dersom alle DJer hadde grått hår, er det nok mye bra musikk du aldri ville fått høre. Litt sånn er det med politikere også. Du må ha en politiker som forstår din virkelighet. Og det er for få unge i politikken. Derfor kan den politikeren være deg. Ønsker du deg kunstgressbane, mindre forsøpling, bedre norskopplæring til utlendinger eller ny flerbruksscene? Som folkevalgt kan du være med på å gjøre ønskene til virkelighet.

Alle de kjente politiske partiene har egne ungdomspartier i kommunene. Her brynes meninger og her formes politiske idéer. Og man holder moderpartiet litt i ørene. Mange kommuner har også et ungdommens kommunestyre eller et ungdomsråd for at ungdom skal bli hørt. Spill b.stem i klasserommet og få et innblikk i hvordan et ungdomsråd jobber.

Gå til b.stem

JOBB MED FOLKESTYRET

Skal det bygges kjøpesenter på jordene utenfor byen? Gjør man det, øker salget – og det skaper jobber. Både byen og befolkningen vil vokse. Men vil kjøpesenteret trekke liv ut av sentrum? Hva hvis kaféer, butikker og konditorier forsvinner, og lokalene i gatene blir stående tomme? Og hva med all matjorden som går tapt? Mister vi på sikt evnen til å brødfø oss selv?

Skal vi si nei til kjøpesenteret fordi alt er fint som det er? Eller kan vi stille noen krav så endringen blir bra for alle? Et torg for lokal mat? Kulturscene for unge? Tryggere skolevei? Eldreboliger? Størrelsesbegrensning og bevaring av matjord? Et senter som er et arkitektonisk mesterverk? Alt dette må lokalpolitikerne ta stilling til. Etter at politikerne har tatt beslutninger om prioriteringer, setter samfunnsplanleggere og andre byråkrater beslutningene ut i livet.

Vil du prøve deg som rådmann i en kommune. Spill læringsspillet Snasen.

Gå til Snasen

 

Hvilke hensyn veier tyngst? Hva slags by eller bygd vil vi ha? Sånne spørsmål jobber kommunens samfunnsplanleggere med. De utarbeider alternativer for de folkevalgte. Politikerne bestemmer, men samfunnsplanleggerne er med på å forme hjemstedet ditt. Det er en jobb som berører mange.

Høres det gøy ut? Kanskje en jobb i kommunen er noe for deg. Du må ha evnen til å se nye løsninger og være god til å formidle. Da kan du være med på å skape den lokale fremtiden.  

Så hva tror du? Vil du være med å bestemme over eget lokaldemokrati? Og kanskje velge en yrkeskarriere i kommunen? Test deg selv. Ta quizzen øverst til høyre!

Det kan være nyttig å lese gjennom følgende ord og uttrykk først:

Lokaldemokratiske ord

Samfunnsfag

Sjekk ut hva du vet om kommunen, lokaldemokratiet og hvordan DU kan engasjere deg. Ta quizen her

Kommune-Kahoot

Eller vil dere konkurrere mot hverandre i klassen om hvem som har best kommunekunnskap? Spill Kahoot!