Ordførerpraten

Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder

Vest-Agders olje- og gassektor har vært gjennom en omstilling de siste årene. Fylkesordfører Terje Damman (58) peker nå på klima og energi som en sektor der fylket har gode utviklingsmuligheter.

Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder
Terje Damman er ordfører i Vest-Agder fylkeskommune.

Nevn tre gode grunner for å besøke Vest-Agder:
Vest-Agder er som kjent landets sørligste fylke. Vi er lette å komme til fra kontinentet med ferge fra Hirtshals. Vi er midt mellom Oslo og Stavanger for de som tar seg frem med buss, tog eller bil. Reiseliv er derfor viktig for oss og vi har mye å vise frem. Sol og sommer er vi viden kjent for, men vi har også mange flotte vinterdestinasjoner både i Sirdal og Åseral.

Langs kysten er uthavnene viktige kulturminner. Skjærgård og strandliv er attraktivt på sommerstid. Lindesnes fyr, som landets sydligste punkt, har mye besøk hele året. Fritidsfiske er også naturlig å nevne. Andre attraksjoner som har høyt besøk er Dyreparken i Kristiansand, flere nye badeland, Lista og Listastrendene, museumsjernbanen Setesdalsbanen, og Møvik og Nordberg fort med sine bevarte krigsminner. 

Våre byer er spesielle å oppleve. Sørlandsbyene har særegen arkitektur, trehusbebyggelse og koselige små gater. Jeg vil trekke frem fylkeshovedstaden Kristiansand med Kvadraturen og Posebyen, Mandal med sine hvitmalte hus og lange sandstrender, Farsund, sjøfartsbyen, med sine spesielle omgivelser på Lista, og lengst vest Flekkefjord med Hollenderbyen og Hidra.

I innlandet er det flotte turområder i Åseralsheiene og Sirdalsheiene hvor fred og ro kan nytes sammen med eventyrlige naturopplevelser. Kvåsfossen laksesenter, Brufjellhulene i Flekkefjord og dampskipet Hestmanden i Kristiansand, er også verdt å nevne.

Hvilken annen fylkeskommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Den kommende Telemark og Vestfold fylkeskommune er to spennende fylker med både kyst og innland. Det er interessant å se hvordan andre markedsfører fylket sitt og her tror jeg det kan være en del å lære. Ikke minst med tanke på hvordan byene utvikler seg.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Det er nok muligheten man har til å komme lett i kontakt med nye miljøer, virksomheter og personer som en ikke ville hatt ellers. Mange har noe å fortelle ordføreren og jeg lærer stadig mye nytt. Det å være i ordførerrollen gir også en god mulighet til å videreformidle til andre det som er viktig for utviklingen i Vest-Agder.

Hvilken snor klippet du sist?
Sist det ble gjort noe mer enn en tradisjonell åpningstale var under arrangementet «Gründeruka 2017» på Universitetet i Agder i Grimstad. Her avsluttet min kollega i Aust-Agder og jeg vår felles åpningstale med å smelle av hver vår store smellbongbong.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Jeg er lite aktiv på sosiale medier utover å følge med på Facebook. Mange maser på meg om at jeg må bli mer aktiv her, så da må jeg vel skjerpe meg!

Hva mangler i din fylkeskommune?
Vi trenger et mer variert næringsliv. Nedturen i olje- og gassektoren har vist at vi er sårbare når slike dramatiske endringer skjer. Heldigvis har mange som mistet jobben i forbindelse med nedbemanninger allerede funnet nytt arbeid. De har etablert egen virksomhet og bransjen selv er aktive med omstilling. Vi har gode utviklingsmuligheter innen klima- og energisektoren med mye fornybar kraft i landsdelen vår. Det er også gode utviklingsmuligheter i hva havet kan brukes til.

Hva er du mest stolt av at dere har fått til i fylkeskommunen?
Vi har fått til et tett og godt samarbeid mellom fylkeskommunen og hver enkelt av våre 15 kommuner ved at vi med hver av dem har fireårige samarbeidsavtaler. Disse er bygget opp rundt de fem hovedsatsingene vi har i den felles regionplanen for de to Agderfylkene - «Regionplan Agder 2020». Her setter vi felles utviklingsmål med den enkelte kommune både innen utdanning, klima, kultur, levekår og kommunikasjon. Vi kunne gjerne hatt mye større budsjettrammer til å gjennomføre mange gode prosjekter sammen med kommunene og andre aktuelle samarbeidspartnere.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i fylkeskommunen din - hva ville du brukt de til?
Da ville jeg nok ha pløyd dem inn i frivillig sektor, spesielt øremerket til tiltak innen folkehelse, levekår og likestilling rettet mot ungdommen.

Fakta om Vest-Agder fylkeskommune

Ordfører: Terje Damman (H)

Areal: 7276,51 km²

Folkemengde: 184.116

Antall kommuner: 15

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder