Ordførerpraten

Nils Amund Røhne (Ap), ordfører i Stange kommune

Ordfører Nils Amund Røhne (68) mener at det er lite som mangler i Stange. Hadde han hatt mer penger, ville han ha sikret midler til å gjennomføre klasseturer med «Hvite busser» for å skape økt bevissthet rundt radikale krefter på høyresiden.

Nils Amund Røhne (Ap), ordfører i Stange kommune
Nils Amund Røhne er ordfører i Stange kommune.

Nevn tre gode grunner for å besøke Stange:
Først vil jeg trekke frem det å kunne oppleve en av Norges fineste solnedganger, når du skuer utover Vestbygda i det frodige kulturlandskapet som heller nedover mot Mjøsa i kommunen midt i Hedmark, på solsida av Mjøsa. Eller i kortform: Naturopplevelser.

En annen god grunn er for å besøke ett av landets, vil jeg hevde, beste uteteatre i «Kvennstugua». De spiller folkekomedier og nyskrevne stykker i juni hvert år. I 2018 er det Vidar Sandbeck som er utgangspunktet for opplevelser du aldri vil glemme.

Til sist har vi en av Nordens fineste golfbaner. Den ligger vegg i vegg med det tekniskkulturelle industriminnet «Atlungstad brenneri». Her kan du følge poteten helt til den er blitt edle dråper akevitt og smake på produktet.

Utsikt over Stange Vestbygd. Foto: Skyphoto.no

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Jeg vil besøke Nord-Fron for å oppleve Peer Gynt-uka, med konserter og Peer Gynt-forestillingen på Gålå.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Jeg vet egentlig ikke om jeg har vært så overrasket, men en får jo større innsikt i hvor omfattende og avgjørende kommunen er for at den norske velferdsstaten skal fungere. Sentrale politikere, regjeringen og til dels Stortinget, synes å tro at det ikke er noen grense for alt som skal loves, mens det er kommunen som skal gjennomføre. Rekken av etiske dilemmaer er relativt lang.

Forestilling på Kvennstugua. Foto: Heidi Kristiansen.

Hvilken snor klippet du sist?
Det var ved åpningen av en ny butikk i en av Stanges ni grender; butikken i Åsbygda.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Jeg bruker ikke sosiale medier så mye, men det må nok bli Facebook. Jeg bruker det noen ganger da det er et åpenbart behov for å bringe til torgs opplagte faktum.

Hva mangler i din kommune?
Det er vel lite som mangler, så hovedoppgaven er nok å ta vare på og utvikle videre det vi har. Vi er en del av en region i nærhet til Hamar, så en del av de kulturinstitusjoner, slik som kino, har vi jo der. Vi kunne gjerne hatt flere gang- og sykkelveier og kanskje litt flere sentralt plasserte offentlige møteplasser med leketilbud til barna.


Atlungstad brenneri i Stange. Foto: Heidi Kristiansen. 

Hva er du mest stolt av at dere har fått til i kommunen?
Det må være et godt tilbud i den mest folkerike delen i nord, med en flott idrettshall som siste tilskudd. Vi har i forbindelse med utbygging av Inter City sikret Tangen stasjon, noe som åpner for spennende utbyggingsmuligheter 40 – 45 minutter fra Oslo. Jeg er også stolt av at vi har høyest befolkningsvekst i prosent i Hedmark de siste årene. I tillegg har vi betydelige utbyggingsplaner knyttet til oppvekst, helse og omsorg. 

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
I ei tid der radikale høyrekrefter og populister vinner fram både hjemme og ute, ville jeg bruke pengene til å sikre at vi fortsatte å besøke konsentrasjonsleirene i forbindelse med tilbudene fra Hvite busser. Det er en pågående diskusjon om vi kan fortsette å finansiere dette ved blant annet dugnader ved den enkelte skole.

Fakta om Stange kommune

Ordfører: Nils Amund Røhne (Ap)

Areal: 724,27 km²

Folkemengde: 20.317

Fylke: Hedmark

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Nils Amund Røhne (Ap), ordfører i Stange kommune