Ordførerpraten

Mirjam Ydstebø (KrF), ordfører i Kvitsøy kommune

I havgapet i Rogaland befinner Norges minste kommune i areal seg. Til tross for størrelsen, er ordfører Mirjam Ydstebø (40) overbevist om at kommunen har mer enn nok å by på. Det hun savner er midler til å kunne gi kommunens unge et svømmebasseng.

Mirjam Ydstebø (KrF), ordfører i Kvitsøy kommune
Mirjam Ydstebø er ordfører i Kvitsøy kommune, Norges minste i areal.

Nevn tre gode grunner for å besøke Kvitsøy:
Kvitsøy er Norges minste kommune i areal og ligger ute i havet, omtrent midt i Boknafjorden. Det er flere gode grunner til å besøke Kvitsøy. Vi har for eksempel et fantastisk kulturlandskap og severdigheter som Kvitsøy fyr, det 1000 år gamle Steinkorset og Norges eneste hummermuseum. En fantastisk skjærgård med 365 holmer og skjær, og ikke minst Kvitsøys engasjerte innbyggere, gjør kommunen vel verdt å besøke.

Steinkorset på Kvitsøy. Foto: Kvitsøy kommune

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
I forbindelse med kommunereformen samarbeidet Kvitsøy tett med ni andre øykommuner. Dette var et utrolig hyggelig og ikke minst nyttig samarbeid. De ser alle ut til å være fantastiske steder, men vi har også helt klart noen av de samme utfordringene og kan dra nytte av hverandres erfaringer. Så altså ikke én kommune, men en tur innom de ni kommunene Utsira, Fedje, Solund, Smøla, Leka, Træna, Røst, Værøy og Hasvik. Det hadde blitt tidenes øyhopping! 

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Omfanget av områder kommuner har ansvar for. Det har vært utrolig spennende å få innsikt og erfaring med så mange ulike felt og saker.

Hvilken snor klippet du sist?
Det er faktisk ikke så ofte jeg klipper snorer, men i forbindelse med kulturskolens sommeravslutning fikk jeg æren av å klippe snor og samtidig åpnet vi sommersesongen på Kvitsøy. 

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Det er nok Facebook. En del av grunnen er vel at jeg ikke følger med på alle nye trender på sosiale medier. Det sier i hvert fall ungdommene mine hjemme om meg. Jeg opplever at Facebook er det mediumet de fleste, også ulike aldersgrupper, bruker og dermed er det en god kanal for å få med seg hva som rører seg i samfunnet. 

Hvordan skal du tilbringe årets sommerferie?
Sommeren på Kvitsøy er fantastisk! Da øker befolkningen her ute med hyttefolk, båtfolk og besøkende turister, slekt og venner. Dette er jo utrolig kjekt, så mye av sommeren tilbringes nok hjemme. Jeg har likevel satt av en uke til en familietur til Kroatia.

Ydstebøhavn om sommeren med Kvitsøy fyr i bakgrunnen. Foto: Kvitsøy kommune.

Hva mangler i din kommune?
Vi mangler svømmehall og det ønsker jeg virkelig å gjøre noe med. Med sjø rundt oss på alle kanter er svømmedyktighet blant barn og unge veldig viktig. I dag må elevene våre dra med ferja til fastlandet for å få svømmeundervisning, så det hadde virkelig vært fantastisk om vi kunne fått vårt eget svømmebasseng.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
En svømmehall hadde nok vært et tiltak som ungdom sammen med andre aldersgrupper hadde satt pris på. I tillegg planlegges det ny kunstgressbane. Ellers bidrar ordføreren med en sum til 10. klasses avslutningstur og det hadde jo vært fint om kommunen kunne bidratt enda mer til den. Dersom jeg virkelig hadde hatt en avsatt sum til et godt tiltak for ungdom, ville jeg nok lagt opp til en dialog med ungdommen selv for å finne ut hvilket tiltak de foretrekker.

Fakta om Kvitsøy kommune

Ordfører: Mirjam Ydstebø (KrF)

Areal: 5,7 km²

Folkemengde: 540

Fylke: Rogaland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Mirjam Ydstebø (KrF), ordfører i Kvitsøy kommune