Ordførerpraten

Marte Mjøs Persen (Ap), ordfører i Bergen kommune

Musikkmiljøet, matkulturen og vill vestlandsnatur er bare noen av årsakene til at Marte Mjøs Persen (42) er overbevist om at hun er ordfører i verdens beste by.

Marte Mjøs Persen (Ap), ordfører i Bergen kommune
Marte Mjøs Persen er ordfører i Bergen.

Nevn tre gode grunner for å besøke din kommune:
Bergen har et rikt kulturliv som inneholder noe for alle og en hver. Kulturbyen Bergen har blant annet et frodig musikkmiljø som inneholder alt fra et av Europas beste symfoniorkestre, Bergen Filharmoniske Orkester, til et legendarisk pop- og rockemiljø. Gjennom flere tiår har band fra musikkmiljøet i Bergen herjet hitlister, både i Norge og i utlandet. Vi kan nevne Kings of Convenience, Sondre Lerche, Datarock, Razika, Lars Vaular, og i disse dager, Sigrid, Aurora og Kygo som topper listene. 

Den andre grunnen til å besøke Bergen er den fantastiske naturen. Bergens omkransende syv fjell gir ikke bare byen en dramatisk silhuett, men åpner for fantastiske turmuligheter bare åtte minutter unna Bryggen og sentrum. Bergen er også inngangsporten til fjord-Norge. Vestlandet byr på naturopplevelser sommer som vinter i sjø, fjord eller fjell. Her er noe for alle og en enhver, enten en er interessert i en aktivitetsbasert ferie eller om en bare vil nyte utsikten fra byfjellene. 

Samspillet mellom by og natur som man får i Bergen, tar meg videre til det tredje argumentet for å besøke byen: Maten og drikken. Bergen er en av 18 byer som er en del av UNESCOs Creative Cities of Gastronomy. Dette innebærer at Bergen fokuserer på lokalmat og matidentitet, samt bærekraft og kreativitet. Tettheten og variasjonen av gode restauranter og spisesteder er høy. Utforsking av Bergens mange koselige smau og gater gjør seg best med god mat i magen.

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Er dette et lurespørsmål? Haha, neida. Hvis jeg hadde fått besøk fra utlandet og skulle vist de noe rundt Bergen, ville jeg tatt de med i båten for å besøke Austevoll kommune og den vakre vestlandske skjærgården. Det er en utrolig fin tur, i tillegg til at vi kunne besøkt Bekkjarvik Gjestgiveri som har utsøkt mat. På vinterstid hadde jeg vist frem Voss og skiparadiset der. Den sporty ordføreren på Voss, Hans-Erik Ringkjøb, er dessuten et av mine forbilder. Når han fyker ned bakkene på slalåm i bunad, representer og profilerer han Voss på en utmerket måte.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Det som overrasket meg mest er hvor god kontakt jeg har fått med menneskene i byen. Bergenserne har en tendens til å trykke ordføreren til sitt hjerte og det kjenner jeg virkelig på. En annen ting som ikke nødvendigvis har overrasket meg, men som jeg er ufattelig stolt over, er alle byens mange engasjerte og frivillige. Det er mange som mener noe, som vil gode ting og som ikke er redde for å brette opp ermene og jobbe for det. Denne gløden ser jeg igjen hos ansatte i kommunen hver dag, og det gjenspeiles også i det frivillige arbeidet som legges ned innenfor kultur, idrett og sosialt arbeid. 

Hvilken snor klippet du sist?
Den siste snoren jeg klippet var i en ny barnehage i Fana bydel. Her hadde store og små møtt opp for å spise kaker, drikke saft og feire den nye barnehagen. Full barnehagedekning er viktig, og aldri før har så mange barn i Bergen fått barnehageplass innenfor sin bydel.

Snorklipping under åpningen av Birk barnehage i Fana. Foto: Jin Sigve Mæland.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Det varierer litt, men det blir mest Facebook. Facebook er en god plattform for å nå ut til mange, samtidig som en får tilbakemeldinger og kan ha toveis kommunikasjon. Jeg er også veldig glad i både Snapchat og Instagram. Gjennom disse mediene kan jeg fortelle små historier ute å bruke ord. Det gir også et lite innblikk i hvordan det er å være ordfører i verdens beste by! 

Hva mangler i din kommune?
Jeg er ikke en bergenser som klager på regnet. Jeg er glad i regnet og Vestlandsværet. Atlanterhavstrømmen gjør at det ikke blir så kaldt på vinteren, samtidig som nedbøren er med på å gjøre byen frodig og grønn om våren. Hvis jeg skulle ønsket meg noe så hadde det kanskje vært flere sammenhengende soldager.

Hva er du mest stolt av at dere har fått til i kommunen?
En av de tingene jeg er veldig stolt over er at vi i fjor, allerede to år inn i perioden, klart å øke lærertettheten på 1. og 2. trinn. Vi måtte gjøre noen knalltøffe prioriteringer og til tross for en stram kommuneøkonomi, gikk vi inn med kommunale midler for å styrke innsatsen på barneskoletrinnet. Det er viktig at barn tidlig får tilpasset opplæring og ikke minst at barn blir sett fra dag én. 

Innenfor helse- og omsorgssektoren har bruken av deltidsstillinger vært for høy. Nå ønsker vi å snu på flisen. Fra 2019 skal heltidsstillinger være normen i Bergen kommune. Vi skal foreta en opptrapping av heltidsstillinger i kommunen, samt bygge opp et eget vikarbyrå med faste heltidsansatte samtidig skal bruken av eksterne vikarbyrå fases ut. Dette er viktig for å få mer kontroll og oversikt over ansettelsesforholdene og unngå sosial dumping.

Nettopp arbeidet mot sosial dumping er noe Bergen kommune jobber kontinuerlig med, et arbeid som er forankret i kommunens anskaffelsesstrategi og gjennom oppfølgingen av KS og Fellesforbundets 11 krav til en seriøs byggebransje. Vi har et samfunnsansvar når det kommer til offentlige anskaffelser og vi skal stille krav til redelige lønns- og arbeidsforhold. Kommunen har også systematiske gjennomganger av avtaler med private aktører. Dette arbeidet avdekket i 2016 graverende brudd på arbeidsmiljøloven hos selskapet Orange Helse, som kommunen ikke lenger har avtale med innenfor hjemmesykepleien.


I 2017 ble Fargespill kåret til årets bergenser av Bergensavsien. Foto: Jin Sigve Mæland.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
Kultur! Alle barn og unge i byen må få lov å utfolde seg. Jeg skal ikke bestemme hvordan, for ungdom vet best selv. Men noe som kan få flere til å vise sine talenter, om det er dans, musikk, teater eller grafitti, må være opp til hver enkelt!

Fakta om Bergen kommune

Ordfører: Marte Mjøs Persen (Ap)

Areal: 464,71 km²

Folkemengde: 278.556

Fylke: Hordaland

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Marte Mjøs Persen (Ap), ordfører i Bergen kommune