Ordførerpraten

Kristine Enger (Ap), ordfører i Randaberg kommune

På fritiden sanker Kristine Enger (49) urter, bær og sopp. Hun er opptatt av at kommunens innbyggerne skal føle tilhørighet til Randaberg. Etter alt å dømme gjør de det. For når nabokommunene har nedgangstider, fortsetter folkemengden i Randaberg å vokse.

Kristine Enger (Ap), ordfører i Randaberg kommune
Kristine Enger er ordfører i Randaberg kommune

Nevn tre gode grunner for å besøke Randaberg:
Å komme til «Den grønne landsbyen Randaberg» er noe helt eget.
Vi har et fint og levende sentrum med små og hyggelige butikker, bibliotek, bakeri, kaffebar og pub. Det er en lavere puls her enn i byen. Vi er en demensvennlig landsby. Det betyr at de som jobber i sentrum er spesielt skolerte i å møte og hjelpe mennesker med kognitiv svikt. Det gir et høyt servicenivå for alle. Derfor har jeg landets eneste demensvennlige ordførerkontor, sertifisert av Nasjonalforeningen for folkehelsen. 

Det foregår mye frivillig arbeid og godt folkehelsearbeid i Randaberg. Det gir seg utslag i mange aktivitetstilbud og gode møteplasser for alle. I 2018 og 2019 skal vi sammen med nabokommunene på Nord-Jæren være vertskommune for NM-uka. Skal jeg anbefale ett av arrangementene å delta på i Randaberg, må det bli «Stafett for livet». Det er verdens største non-profit-arrangement, og gjennomføres i samarbeid med Kreftforeningen og American Cancer Society. Det første «Stafett for livet»-arrangementet i Norge ble holdt i Randaberg i 2017 med over 1700 deltakere. I 2018 arrangeres det fra 22. - 23. september - igjen i Randaberg.

Små og store deltakere under "Stafett for livet". Foto: Randaberg kommune.

Svært mange kommer til Randaberg på grunn av naturen og de gode friluftsmulighetene. Det er mulig å følge naturstier langs hele kysten av Randaberg. Her er det mektig og gripende natur, med hav og fjord tett på og fjell i horisonten. Det er grønt og frodig året rundt. 65 prosent av arealet i kommunen er dyrket mark, og det beiter sauer og kyr helt ned til sjøen. Vår mest besøkte turistattraksjon er Tungenes Fyr, med sitt vakre naturlandskap.

På tur til Tungenes fyr. Foto: Randaberg kommune.

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Utsira kommune i Rogaland skulle jeg gjerne ha besøkt. Det er Norges minste kommune med litt over 200 innbyggere. Utsira ligger langt ut i havgapet. Jeg tror små lokalsamfunn som Utsira har mye å lære oss om samhold og livskraft. Hva det er som virkelig skal til for å leve gode liv.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
All den møteaktiviteten som er for en ordfører utenfor kommunen, har overrasket meg mest. Det skjer mye godt samarbeid mellom kommunene og med fylkeskommunen i regionen, og Randaberg kommune er aktivt med så mye som vi kan. Vi er medeier i en rekke interkommunale selskap, noe som betyr deltakelse for meg på representantskap og i eiermøter. Randaberg blir sammen med Bokn og Kvitsøy vertskommuner for verdens lengste undersjøiske tunnel, Boknafjordtunnelen (Rogfast-prosjektet). Det har krevd og vil kreve mye møtevirksomhet for å sikre lokale og regionale interesser.

Hvilken snor klippet du sist?
Den siste «snoren» var et tau som jeg hugget av med øks. Det var under åpningen av Friluftslivets hus på Randabergfjellet den 3. september 2017. Randabergfjellet ligger bare 70 meter over havet, men utsikten er likevel imponerende. Herfra ser vi sørover mot flate Jæren, vestover mot den mektige Nordsjøen og nordøstover mot øyriket Ryfylke med fjellene i bakgrunnen. Selve bygningen hadde kommunen kjøpt av Statsbygg. Rundt Friluftslivets hus har kommunen frigjort nytt areal og tilrettelagt det til friluftsformål. Det var en stor dag.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Jeg bruker Facebook og Intagram mest. Det er en fin måte å være synlig for folk. Jeg har ingen egen ordførerprofil, men bruker min private. Da blir det mer personlig og jeg tror folk liker å se hva jeg holder på med både som ordfører og som menneske. Jeg er både høyt og lavt som ordfører. På fritiden trives jeg med å sanke ville urter, bær og sopp i naturen. Jeg dyrker også egne grønnsaker. Så jeg har mye fint jeg kan dele på Facebook. Instagram bruker jeg først og fremst til å dele mine fineste bilder, gjerne sammen med noen gode tanker.

Kristine Enger på tur i naturen. Foto: Randaberg kommune.

Hva mangler i din kommune?
Vi har det veldig bra i Randaberg og har tilgang til det meste. Vi har fine fasiliteter både til idrett og kultur, blant annet en egen kulturscene. Vi har gode skoler og barnehager. Vi bygger nå nytt sykehjem og et nytt byggetrinn til den største skolen. Vi trenger en gang- og sykkelsti ut til museumsgården Vistnestunet, vårt best bevarte gårdsmiljø fra slutten av 1800-tallet. Vistnestunet, med området rundt, er et av våre fremste utfartsmål. Vi jobber også sammen med Jærmuseet om å realisere et Maritimt vitensenter på Tungenes, rett ved Tungenes Fyr. 

Vistnestunet om vinteren. Foto: Randaberg kommune.

Hva er du mest stolt av at dere har fått til i kommunen?
Kommunens visjon er «Sammen skaper vi den grønne landsbyen». I dette er nærhet, trivsel og tilhørighet viktig. Randaberg er en god kommune å bo i, der folk trives og opplever tilhørighet. Vi er en kommune som barnefamilier velger som oppvekstkommune til sine barn. Selv i dårlige tider, når nabokommunene opplever nedgang i befolkningstallet og må legge ned barnehager, vokser Randaberg og utvider antallet barnehageplasser. Det tar jeg som et godt tegn på at vi gjør mye riktig i Randaberg. Det er ikke for ingenting vi er landsbyen med to statsråder i regjering.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
Barne- og unges kommunestyre har skolefrukt øverst på sin ønskeliste. Det ville jeg derfor ha prioritert å bruke pengene til.

Fakta om Randaberg kommune

Ordfører: Kristine Enger (Ap)

Areal: 24,71 km²

Folkemengde: 10.873

Fylke: Rogaland
Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Kristine Enger (Ap), ordfører i Randaberg kommune