Ordførerpraten

Ida Maria Pinnerød (Ap), ordfører i Bodø kommune

Ordfører Ida Maria Pinnerød (38) tror at de nye tingene skapes når unge møtes. Nå ønsker hun seg en internasjonal fredsfestival for kommunens ungdommer.

Ida Maria Pinnerød (Ap), ordfører i Bodø kommune
Ida Maria Pinnerød er ordfører i Bodø kommune.

Nevn tre gode grunner for å besøke din kommune:
Den aller viktigste grunnen til å besøke Bodø må jo være alle de fine folkene. Vi er en kommune med et stort mangfold, med mennesker med ulik bakgrunn. Det er så mange trivelige bodøværinger å treffe!

Den andre grunnen mener jeg er vår helt unike beliggenhet og naturen. Lyset i Bodø er unikt. Vi har midnattssol, men likevel et glimt av lys som gir fantastiske fargespill på himmelen gjennom den mørkeste tida. Gjennom titusenvis av år har sterke naturkrefter formet omgivelsene våre, og fjellene og havet inviterer til de mest fantastiske opplevelser. Jeg vil jo også slå et slag for øyriket og skjærgården, hvor du kan besøke øyer «der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Den tredje grunnen til å besøke byen må være kulturlivet. Her har Nordnorsk opera og symfoniorkester sin hjemmebane i Stormen konserthus. Vårt prisbelønte Stormen bibliotek er flittig besøkt og Norsk luftfartsmuseum byr på spektakulære utstillinger. Alle festivalene gjennom hele året er også i seg selv grunn nok til å komme til byen. Til slutt må jeg føye til at det å ta en handletur i de koselige butikkene i sentrum av Bodø virkelig kan anbefales!

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Jeg besøker gjerne mange kommuner og anbefaler gjerne flere Nordlandskommuner som er verdt et besøk. Men akkurat nå kunne jeg godt reist til Fredrikstad en tur. Dette er fordi de feirer 450-årsjubileum i år, at de er kåret til Norges mest attraktive by i 2017 og at de gjør så mye spennende innen by- og sentrumsutvikling. Vi har mye til felles og kan lære mye av hverandre, også med tanke på utvikling av miljøvennlige og grønne byer.

Jeg kunne også tenke meg å bruke noen dager i Oslo sammen med Raymond Johansen og hans byråder, for å drøfte både fremtidens skoler, barnehager og ikke minst den digitale omveltingen som vi står midt i - og hvordan byene kan være motorer i dette arbeidet og skape framtidas arbeidsplasser.


Ida Maria Pinnerød på skolebesøk i Værran. Foto: Bodø kommune/Per Inge Johnsen.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Gleden! Det er så mye flott ved dette vervet som jeg ikke hadde tenkt så mye på før jeg gikk inn i det. Det å få lov til å være folkets representant og delta i så mange ulike anledninger som er viktige for vanlige folk, er virkelig noe jeg setter stor pris på. Det ligger en enorm kraft i selve vervet, og man får mulighet til å påvirke saker på en helt spesiell måte. Det har nok overrasket meg hvor sterkt dette vervet står og at både store og små saker kan løses bare i kraft av at ordføreren engasjerer seg i dem.  

Hvilken snor klippet du sist?
Den siste jeg klippet var under åpningen av den første turnhallen i Bodø i august. Det var utrolig rørende da både ungdommer og godt voksne turnere gråt på vei inn i den splitter nye hallen. Det var en sak vi i Arbeiderpartiet gikk til valg på, og det føles ekstra godt å kunne innfri våre løfter til velgerne; og se at helt nye muligheter åpner seg for mange barn og unge. Vi har gjort et stort løft for idretten disse to første årene og det er viktig for oss å legge til rette for at idretten skal ha gode kår. Snart skal jeg klippe snora i Skarmoen, hvor en liten gjeng med entusiaster har dannet en klubb og lagt ned utallige timer dugnad for å realisere et bynært alpinanlegg.


Åpningen av en ny turnhall. Foto: Bodø kommune/Per Inge Johnsen.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Jeg bruker mest Facebook fordi jeg mener at jeg når ut med budskap og har mulighet til å kommunisere med folk på en god måte. Der får folk anledning til å få et innblikk i hva jeg driver med, og hvordan vi arbeider på ulike arenaer for å gjøre Bodø til en enda bedre by å bo i. Jeg skulle gjerne ha vært mer aktiv på sosiale medier, men tida strekker ikke til. Jeg setter av litt tid hver dag til å oppdatere, slik at flere kan få ta del i de mange fine møtene jeg har med folk og alle de spennende tingene som skjer i byen.

Hva mangler i din kommune?
Boliger med variert omsorg. Jeg skulle gjerne hatt flere boliger for eldre som er for friske til å bo på sykehjem og som ønsker å bo hjemme, men trenger litt omsorg. Vi har et flott bo- og servicesenter på Tverlandet hvor folk eier sin egen leilighet, men kan få ulik grad av bistand, hvor det er fine møteplasser og felles aktiviteter. Dette er noe vi gjerne kunne hatt i alle bydelene. Så skulle jeg gjerne hatt et hybelhus for elever i videregående skole som kommer flyttende til Bodø. Det kan være tøft for mange å komme inn på det private markedet.

Hva er du mest stolt av at dere har fått til i kommunen?
Taktskiftet i skolepolitikken! Vi har investert mye i skole, både i bygg og ansatte. Jeg får mange tilbakemeldinger fra skolene om at vårt løft med mange nye ansatte i 1.-4.klasse allerede gir resultater, i tillegg til en kraftig opprusting av skolehelsetjenesten. Dette er prioriteringer som er viktige, som jeg er stolt over å ha fått i gang. Vi ser allerede nå at resultatene på nasjonale prøver på femte trinn er kraftig bedret, og jeg håper og tror at det vil bli enda bedre framover. Det betyr jo i praksis at flere barn gis bedre muligheter for å lykkes – og ikke noe er viktigere for meg enn akkurat det.

Jeg er også veldig stolt over at vi holder løftet vårt om å mer enn doble antallet lærlinger i kommunen, og at vi har satt i gang et omfattende arbeid for å realisere heltidsstillinger i alle sektorene. Det første vedtaket vi gjorde da vi tok over kommunen var en omfattende plan for å bekjempe sosial dumping, og dette følger vi tett opp. Det er jeg selvsagt veldig stolt av!

Ellers er jeg glad for å ha ledet arbeidet med å lande et enstemmig stortingsvedtak om å flytte flyplassen i Bodø slik at vi får nye, store byarealer og at vi er en fremoverlent kommune på smart byutvikling.


Ida Maria Pinnerød klatrer i Mørkvedhallen. Foto: Bodø kommune/Per Inge Johnsen.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
Da ville jeg brukt de til en ungdommens fredsfestival hvor alle Bodøungdommer fikk delta der vi inviterte inn ungdommer fra hele verden. Jeg tror på det å skape møteplasser, og når unge mennesker møtes skapes helt nye ting. Vi har et fantastisk dyktig ungdomsråd i byen som hadde håndtert et slikt arrangement på en glimrende måte. Kanskje må vi gjøre det uansett?

Fakta om Bodø kommune

Ordfører: Ida Maria Pinnerød (Ap)

Areal: 1395,26 km²

Folkemengde: 51.022

Fylke: Nordland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Ida Maria Pinnerød (Ap), ordfører i Bodø kommune