Ordførerpraten

Aina Borch (Ap), ordfører i Porsanger kommune

Ordfører Aina Borch (47) er opptatt av kommunikasjon og samarbeid både i kommunestyret og med menneskene hun er tillitsvalgt for. Menneskene hun møter forteller historier som gir henne ny innsikt.

Aina Borch (Ap), ordfører i Porsanger kommune
Aina Borch på havna i Lakselv i Porsanger kommune.

Nevn tre gode grunner for å besøke Porsanger:
For det første: Menneskene. I Porsanger har vi tre språk og kulturer; kvensk, samisk og norsk. Folket i Porsanger har historier som rører ved hjertet og de utviser gjestfrihet, engasjement og dugnadsånd.

For det andre er det naturen. Kommunen vår er et Finnmark i miniatyr, fra vidde til fjord, lakseelver, gaisaer, Stabbursdalen nasjonalpark, Trollholmsund, Roddenes, Silfar Canyon og en fantastisk skjærgård. 

For det tredje: Beliggenhet. Porsanger er et knutepunkt midt i Finnmark, med Norges femte lengste flyplass. Her har du det perfekte utgangspunktet for en reise i fylket. Nå gjør vi også en viktig tilrettelegging for cruiseturismen i Finnmark. Vi har blant annet skaffet oss en SeaWalk som er et fint tilskudd til snuhavnen i Lakselv.

Hvilken annen kommune enn din egen vil du besøke og hvorfor?
Jeg kunne anbefalt mange flotte nabokommuner i Finnmark, men velger meg Aurland og Flåm. Vi jobber med å etablere en snuhavn i Porsanger. Med det kommer cruiseturistene til oss og Finnmark. Jeg er nysgjerrig og ønsker å lære mer om hvordan Aurland har bygd opp rundt sine naturlige fortrinn og skapt arbeidsplasser som gir helårsaktivitet. Jeg er opptatt av å skape en bærekraftig turistindustri i Porsanger og Finnmark. Da er det fint å lære av de som har gått veien før oss.

Hva har overrasket deg mest ved å være ordfører?
Det må være kraften i ordførervervet. Å være ordfører gir en fantastisk mulighet til å påvirke, men samtidig er jeg ydmyk overfor denne muligheten som må brukes med kløkt. Vi oppfatter ting forskjellig, og uttalelser jeg gjør kan lett tolkes ulikt i forskjellige miljøer. Det er en hårfin balansegang å forstå når det er viktig å ta ordet offentlig og når det er best å tie. Jeg lærer hver dag.

En annen ting jeg er svært takknemlig for, er alle menneskene jeg møter, som hver og en har en unik historie å fortelle. På hver sin måte gir de meg ny innsikt, som bidrar til å påvirke min oppfatning av hvordan verden henger sammen. Og på denne måten er de indirekte med på å påvirke beslutningsprosesser. 

Jeg får med andre ord stadig bekreftelser på at kommunikasjon og engasjement er sterke virkemidler. Det er kanskje det som har overrasket mest, og som samtidig gir meg tro på at det faktisk er mulig å skape endring.  

Hvilken snor klippet du sist?
Sist jeg klippet en snor var ved oppstarten av DHL sin ukentlige flyfraktrute fra Lakselv lufthavn Banak til Gardermoen den 23. mai. Selve snora manglet, men det ble en flott markering.


Aina Borch på snorklipping. Foto: Porsanger kommune.

Hvilke sosiale medier bruker du mest og hvorfor?
Jeg bruker Facebook mest fordi den plattformen gir meg anledning til å fortelle historiene om alle de flotte menneskene jeg møter som ordfører. Jeg har en egen ordførerside og bruker den for å dele opplevelser i hverdagen. Det gjør at jeg har en anledning til direkte kommunikasjon med de jeg er tillitsvalgt for, befolkningen i Porsanger, men også resten av verden rundt.

Hvordan skal du tilbringe årets sommerferie?
Årets sommerferie har akkurat startet med tre dager på årets Midnattsrock her hjemme. Ferien skal tilbringes med min bedre halvdel. Turen går til Paris og Coldplay-konsert, deretter til Barolo og Robbie Williams. Ferien avsluttes i Finnmark. Vi benytter anledningen til å oppleve områder vi ikke har reist i tidligere. Jeg satser på sol, varme og gode opplevelser som lader batteriene til nye muligheter og utfordringer. 

Hva mangler i din kommune?
Boliger og boligtomter. Vi jobber med kommuneplanen og jeg skulle ønske at vi var kommet lenger for å tilrettelegge for boligbygging. Markedet er stramt og mange ønsker å etablere seg. I løpet av høsten og det neste året håper jeg mye løser seg.


Et Sea King-helikopter i solnedgangen i Porsanger. Foto: Liss Ulriksen Johansen.

Hvis du hadde penger til et godt tiltak for ungdom i kommunen din - hva ville du brukt de til?
Jeg ville ansatt en "kreativ potet" som skulle jobbet sammen med ungdommen for å skape gode møteplasser og utviklingsarenaer for ungdom i kommunen. Vedkommende skulle først og fremst legge til rette for gode læringsarenaer der ungdommen får verktøy til å skape aktiviteter og utvikling selv.

Fakta om Porsanger kommune

Ordfører: Aina Borch (Ap)

Areal: 4872,58 km²

Folkemengde: 3971

Fylke: Finnmark

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Aina Borch (Ap), ordfører i Porsanger kommune