Samfunn og demokrati

Verden inn i kommunestyrene

Omkring 310 personer med innvandrerbakgrunn sitter i norske kommunestyrer. Vi møtte fire av dem under markeringen av migrasjonsdagen på Stortinget.

Verden inn i kommunestyrene
I Lagtingssalen på Stortinget møttes folkevalgte med innvandrerbakgrunn fra kommunestyrer og fylkesting i hele landet. Foto: Stortinget

”Det er stort å være folkevalgt! Jeg setter stor pris på at folk stoler på meg og at jeg får gjøre denne viktige jobben.“ - Abu Uthman Harbid, Volda kommune

De har ulik bakgrunn, språk og fartstid som folkevalgt. Noen er født og oppvokst i Norge og er 2. generasjonsinnvandrere. Andre er ny i kommunestyrene og har bare bodd i Norge noen år. Til felles har de et politisk engasjement og ønske om å gjøre en forskjell i samfunnet.

15. desember møttes 50 folkevalgte med migrasjonsbakgrunn på Stortinget. KS og Stortinget inviterte til en markering av FNs migrasjonsdag for tredje år på rad.

Vi spurte deltakerne:

1. Hvordan er det å være folkevalgt i den kommunen du bor?

2. Hva er din hjertesak?

3. Er det første gang du deltar på migrasjonsdagen? Hva syns du om arrangementet?

Josef Hæier (Ap), Arendal kommune

- Jeg har jobbet med integrering og inkludering siden den dagen jeg kom til Norge i 1991. Politikk er døren inn til å realisere mange drømmer. Som folkevalgt blir jeg lyttet til og det er svært lærerikt.

- Jeg er opptatt av hvordan vi møter hverandre. Det er min hjertesak. Jeg jobber for et større vi. Som lærer på skolen treffer jeg mange ungdommer og da kan jeg gjøre en forskjell. Jeg gjør også mye frivillig arbeid og arbeider i et prosjekt, der vi lærer kvoteflyktninger om alt fra språk til søppeltømming i Norge.

- Jeg deltok på migrasjonsdagen første gang i 2015. Det er viktig å markere denne dagen og det er fint å utveksle ideer og tanker med andre.

 Uthman Abu Harbid (Ap), Volda kommune

- Jeg er helt fersk, både i Norge og som representant i kommunestyret. Jeg har bodd åtte år i Norge og dette er min første periode i kommunestyret. Det er stort å være folkevalgt! Jeg setter stor pris på at folk stoler på meg og at jeg får gjøre denne viktige jobben.

- Likestilling er en sak jeg brenner for. Jeg er opptatt av at alle i samfunnet skal få like rettigheter.

- Det er første gang jeg deltar på migrasjonsdagen. Jeg syns det er en god idé med en slik markering. Det er fint å bli kjent med mer erfarne folkevalgte og jeg ser frem til å lære mye nytt.

Anisa Ali Aden (Ap), Sunndal kommune

- Jeg hadde aldri i mitt liv opplevd demokrati eller vært politisk aktiv før jeg kom i Norge. Så bestemte jeg meg for å bli en del av samfunnet og engasjere meg. Du må ofre en del av din kultur for å bli en del av samfunnet. Å være folkevalgt har kostet mye. Jeg har blitt trakassert og utskjelt, og bilen min har vært utsatt for hærverk flere ganger. Saken har blitt anmeldt og henlagt av politiet. De som gjorde dette ønsker å skremme meg, men jeg lar meg ikke stoppe. Jeg ønsker fortsatt å engasjere meg og inspirere andre. Mange ser opp til meg for måten jeg har integrert meg på.

- Kvinnesaken er den viktigste for meg. Jeg er veldig opptatt av likestilling og at flere minoritetskvinner kommer inn i arbeidslivet. Jeg er også aktiv i flere frivillige organisasjoner, blant annet Røde Kors.

- Det er andre gang jeg deltar på migrasjonsdagen. Jeg var også på Stortinget i 2015. Det er et nyttig arrangement og det er viktig å synliggjøre at innvandrere engasjerer seg. Det er også fint å utveksle erfaringer og ha dialog med andre.

Sesay Ibrahima, Tynset kommune

- Jeg har bodd i Norge siden 1995 og dette er min andre periode i kommunestyret. Å være folkevalgt er veldig spennende, lærerikt og gir en personlig utvikling. Av og til er det tøffe tak. Jeg opplever at andre med innvandrerbakgrunn i kommunen har store forventninger til meg. Det er ikke alltid like enkelt.

- Barn og ungdom engasjerer meg spesielt. Og som flyktning selv er jeg selvsagt opptatt av bosetting og integrering.

- Migrasjonsdagen er et flott arrangement! Jeg deltok også i fjor. Det er fint å bli kjent med andre med innvandrerbakgrunn som tenker i samme bane. Det gir motivasjon. Jeg kunne tenke meg at det var enda flere kvinner som engasjerer seg.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Verden inn i kommunestyrene