Samfunn og demokrati

Norges triveligste by

Trønderne er stolt av storbyen sin, der Norges beste frokost blir servert og det er et yrende liv på biblioteket.

Norges triveligste by
Trondheim by night.

”Vi har jo vunnet vinnerloddet, vi som bor i Norges triveligste by.“ - Frode Thingstad, freelancer

På hotellet Scandic Nidelven er frokosten servert. Det lukter nybakte sveler og i hjørnet serveres det drikke fra husets egen juicebar. Her er det ikke bare hotellets gjester og konferansedeltakere som nyter maten. Hit kommer også studenter, pensjonister og andre som har booket bord på forhånd. Frokosten er kåret til Norges beste ti år på rad.

Kjøkkensjef Øyvind Tiller legger sterk vekt på lokal mat og god kvalitet.

- Vi serverer blant annet naturell yoghurt og økologisk melk fra Rørosmeieriet, kjøttboller fra Meråker, egg fra Brekstad og kaffen er brent på Jacobsen & Svart Kaffebrenneri i Trondheim, sier Tiller.

Han holder frem et fat med lokale oster fra Trøndelag, deriblant Nidelven blå som er produsert etter egen oppskrift på Gangstad Gårdsysteri.

På biblioteket i Trondheim, klokken er litt over ni. Her går det 1900 mennesker inn og ut av dørene hver dag. I barneavdelingen henger det svarte edderkopper i papp fra taket, og i andre etasje sitter studentene med øreklokker bøyd over tykke bøker.

Bibliotekar Lilly Storslett har jobbet her i 19 år. Hun setter på plass norskkurs på CD-ROM som har vært utleid.

I Trondheim kan de tilby kurs i de fleste språk, arabisk, russisk og fransk, men det er norsk-kursene som er mest populære.

- Den raske teknologiske utviklingen er en utfordring for bibliotekene, ettersom lovverket henger etter, sier Storslett og holder frem språkkurs på CD.Mangeårig journalist i Adressavisa, Frode Thingstad er nå freelancer og nyter rolige dager på biblioteket.

- Jeg er her flere ganger i løpet av uken. Det er en stille og rolig plass – og her har de alt av aviser og tidsskrifter, sier Thingstad, som roser bibliotekets oppmerksomhet på aktuelle hendelser med utstillinger og arrangementer.

Thingstad har ikke sterke meninger om kommunesammenslåing, men syns Klæbu kommune er kjempeheldig som får slå seg sammen med Trondheim.

- Vi har jo vunnet vinnerloddet, vi som bor i Norges triveligste by, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Norges triveligste by