Samfunn og demokrati

En folkeleder

- Jeg sier ja til så mange invitasjoner som mulig, sier ordfører i Asker Lene Conradi. Hun er aktiv på sosiale medier, klipper flere snorer enn de fleste og en lørdag i måneden sitter hun tilgjengelig for alle innbyggere som har noe på hjertet.

En folkeleder
Ordfører Lene Conradi deltar på så mange aktiviteter som mulig. Her er hun med på olabil-løp i Heggedal i forbindelse med Asker kulturfestival.

”Vi tror på at innbyggere som engasjerer seg og deltar tilfører store verdier til et lokalsamfunn.“ - Lene Conradi

Solen står høyt på himmelen. Midt i Anna Bøes vei på Borgen i Asker står to eldre herrer og venter på storstilt besøk. Jon Christofersen er tidligere rektor ved Borgen skole og over gjennomsnittet interessert i lokalhistorie. Tidligere Arbeiderparti-politiker og pensjonist Erling Diesen er også med.

Denne artikkelen ble publisert første gang i september 2016.

Det piper i en telefon. Ordføreren er litt forsinket, men på vei, opplyser Christofersen. Han har selv invitert henne til en liten lokalhistorisk omvisning på Borgen.

- Et fantastisk område. Her bodde den berømte polfareren Gunnar Isaksen. Gården Nordre Borgen ble kjøpt av bokhandleren Betram Dybwad og kunstmaler Gustav Wentzel i 1896, sier Christofersen og peker på et praktbygg skjult bak noen busker og trær.

Verdien av engasjement. Lene Conradi kommer kjørende i sin egen bil. Hun vinker, smiler og parkerer langs veikanten. Alle får klem. Hun har vært ordfører i Asker siden 2007 og priser engasjerte innbyggere og medborgerskap.

- Vi tror på at innbyggere som engasjerer seg og deltar tilfører store verdier til et lokalsamfunn. Det har en positiv effekt i seg selv, det bidrar til samskaping. Det kan virke litt fjernt, men det betyr at vi bygger samfunnet i fellesskap. Vi må spille på lag sammen, sier hun.

Gjennom sine mange år i politikken har hun erfart hvor viktig sivilsamfunnet er.

Mange frivillige

Fakta_Frivillige

- Det er ressurssterke mennesker som velger å være frivillige. Man stimulerer hverandre. Når noen går foran og får til ting, så blir flere med. Jeg tror også vi i kommunen har klart å bidra gjennom et godt samarbeid å gjøre det morsomt å være engasjert, sier hun.

Conradi lytter interessert til Christofersen, som forteller om de ulike gårdene på Borgen, som er bevart siden begynnelsen av 1900-tallet.

- Faktisk hadde Borgen et internasjonalt miljø allerede på den tiden, sier han og peker på Anna Bjørsets pensjonatskole, som i dag er et sykehjem og nabo til frivillighetssentralen på Borgen.

- Skolen huset både en tysk og en fransk lærerinne. I tillegg var det en russisk flyktning som hadde forvillet seg her opp, sier Christofersen videre.

Christofersen er veldig begeistret for at ordføreren stiller opp og roser hennes engasjement: - Ordføreren er egentlig helt utrolig til å stille opp og vise interesse, sier han.

Et grasrot-initiativ. Utenfor Søndre Borgen nummer seks, der en rødmalt låve soler seg i oppmerksomheten, treffer vi på Britt Rosenberg. Hun er datter av Liv Tangvald-Pedersen, som flyttet hit da hun var 12 år i 1935. Den gangen bodde det både hester, griser og kuer her. I dag er dyrene er erstattet med leieboere og eieren Tangvald-Pedersen har flyttet.

- Jeg har forresten en beskjed fra min mor, sier Britt Rosenberg til ordføreren. – Hun sier at de pene askerosene må beskjæres. Oslo kommune var mye flinkere til å ta vare på dem da de eide området.

- Takk for beskjed. Jeg skal ta det videre, sier ordfører Lene Conradi og smiler:

- Et eksempel på et ekte grasrotinitiativ.

Lene-timen og barnas byggeskole På Lene-timen, en lørdag i måneden der innbyggerne får mulighet til å møte ordføreren, får ordføreren mange nyttige innspill. Blant annet Kammermusikkfestivalen, som ble etablert høsten 2013, er et produkt av Lene-timen.

- En ildsjel kom for å høre hva jeg tenkte om en slik festival i Asker og hvordan hun kunne gå videre med drømmen sin, sier Conradi.

- Som leder er jeg svært opptatt av å ha kunnskap. Som ordfører må du være nysgjerrig, åpen og tilgjengelig.  Jeg er opptatt av å være med på så mange aktiviteter som mulig, sier hun og løper videre til neste treff.


Foto: Anne Elisabeth Næss

På barnas byggeskole snakker hun med Ida (9) og Julie (12), som har på seg gule arbeidsbukser og vernehjelmer. Dagen i forveien var hun med å snekre hagestue til beboerne på Oppsjø omsorgsbolig. I dag er det fest og pølser på grillen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: En folkeleder