Kultur, idrett og fritid

Integrering på fjelltur

Over tusen flyktninger, innvandrere og frivillige klatret opp Galdhøpiggen siste helgen i juni. For tiende år på rad arrangerte KS «Til Topps» sammen med Røde Kors, IMDI og DNT. Mange av deltakerne hadde trent sammen til turen mange måneder i forveien.

Integrering på fjelltur
Turgruppa fra Larvik strålte hele veien til topps! Merhawi (sittende), Fitsum, Tesfu, Reem, Berit (norsklærer), Robel, Geir (Røde Kors), og Mehdi. Foran: Claire, Jemary og Mercy.

”- Det har vært veldig bra! Både for å komme meg ut i aktivitet og være sammen med andre, og fordi jeg har fått praktisert norsk med resten av gruppa.“ - norskeleven Fadel fra Larvik og Syria

I strålende sol, med skyfri himmel og lett bris, kunne deltakere gi seg i vei opp mot toppen av Norges høyeste fjell på en av de mange turene fra Juvasshytta og Spiterstulen. Lagene som gikk sammen var satt sammen av turgrupper fra hele landet. Turgruppene bestod av flyktninger og innvandrere, kommunalt ansatte, lærere, inviterte gjester og frivillige - deriblant femten frivillige fra KS.

Fredag kveld samlet alle deltakerne seg i Lom for fest med kulturinnslag og mat.

- Det var flott å delta på årets "Til Topps". Det er et kjempefint arrangement som jeg tror betyr svært mye for dem som deltar, sier Ole Haabeth fra KS’ hovedstyre. Han tok turen opp på fjellet fredag morgen.

Ole Haabeth og Karin Andersen
Leder av kommunalkomitéen på Stortinget, Karin Andersen, og medlem av KS' hovedstyre, Ole Haabeth, på toppen av Galdhøpggen.

Lærer norsk mens de går tur
Turgruppa fra Larvik kommune strålte av glede under turen og på toppen av fjellet. De hadde trent sammen i lengre tid for å være med på «Til Topps». Selve fjellturen var et felles mål.

Snekkeren Fadel fra Syria forteller at han har bodd i Norge i et års tid og ivrer etter å lære seg språket skikkelig og å komme seg ut i jobb. Han er elev ved voksenopplæringen i Larvik. Han sier det kan være tungt å vente og ikke vite når man kan begynne å jobbe igjen. For Fadel har de ukentlige turene med «Til Topps»-gruppa i Larvik vært en stor hjelp.

- Det har vært veldig bra! Både for å komme meg ut i aktivitet og være sammen med andre, og fordi jeg har fått praktisert norsk med resten av gruppa.

Norsklærer Berit Eskedal Haraldsen jobber på Norskskolen i Larvik. Hun er tett på mange av elevene hun går turen sammen med. Noen kaller henne for «mamma».

- Dette har betydd mye for elevene. Gruppa i Larvik har gått turer hver torsdag i fire måneder frem til avreisedato. I den prosessen har gruppen etablert seg som en enhet: De snakket norsk sammen og ble godt kjent med hverandre. Alle fra Larvik kom til toppen! Det ble en enorm mestringsfølelse, også for meg. For en opplevelse å være tilskuer til dette: Inkludering på sitt beste, sier Eskedal Haraldsen.

- Alle var så fornøyde og blide selv om de var slitne. Vi skal ha en reunion når skolen begynner igjen til høsten, der vi skal vise bilder og filmer på storskjerm. Dette har beriket deltakernes liv. For en lykke! Jeg må rette dyp takknemlighet til Røde Kors i Larvik, som gav dem muligheten til å oppleve norsk natur. For å kunne gjennomføre turen, fikk alle låne klær og utstyr fra Røde Kors slik de kunne delta, sier Eskedal Haraldsen.
Til Topps - gruppa fra Larvik.
- Vi er veldig glade for denne turen! Det er gøy å være sammen og å gå tur, sa Hadia, Yousuf, Mohamad, Eman, Mona, Beriha, Waleed og Zennar fra Vestfold Røde Kors, da de slappet av på kulturfesten i etterkant.

Spleiser ungdommer 
- Vi har i dag rundt ti enslige mindreårige under Flyktningtjenesten i Åmot kommune. Vi fikk tilbakemeldinger fra dem om at det er vanskelig å få venner i lokalsamfunnet, forteller Lill Hege Hallbakken som jobber som ungdomskontakt i flyktningetjenesten i Åmot.

Da måtte de finne på noe og i samarbeid med Frivillighetssentralen ble prosjektet «Ut i skogen» til. Prosjektet er for ungdommer og har inkludering og turer som fokus. Målet med prosjektet er blant annet at deltakerne skal lære om hvordan vi i Norge bruker naturen til tur. «Ut i skogen» deltok på «Til Topps».

Turgruppa bestod av femten ungdommer i alderen 14–20 år, fra Afghanistan, Norge, Eritrea, Polen og Nederland. De norske ungdommene har blitt med fordi de har friluftsliv som valgfag på ungdomsskolen. Gruppa startet opp i september i 2017 med å gå jevnlige turer sammen.

- Målet vårt var å gå opp til Galdhøpiggen sammen. Vi meldte oss på fordi vi tenkte at det er fint for ungdommene våre å møte norske ungdommer og å få delta på denne turen. Vi hadde en vanvittig fin tur – været gjorde jo sitt, men vi hadde ungdommer som samarbeidet og backet hverandre slik at alle nådde toppen. Det å gå så mange sammen gjorde nok sitt til at alle fullførte. Vi hadde et drømmeopphold og en fantastisk tur og helg, sier Lill Hege Hallbakken.


Walid (17), Ali (17) og Farhad (17) fra Afghanistan og Aurora (15) og Frida (15) fra Rena i Norge var veldig glad for turen og for turgruppa og koste seg under kulturfesten i Lom. 

Til Topps - Åmot
God stemning på toppen! Ungdommene fra Åmot kom seg helt til topps. Foto: Åmot kommune

God integrering utenfor klasserommet
KS sitter i styringsgruppa, prosjektgruppa og bidrar med femten frivillige ansatte den helgen «Til Topps» arrangeres. Sissel Daldosso i forhandlingsavdelingen i KS jobber en uke fulltid oppe i Lom, og bidrar til å få alt til å henge sammen: Det er mye som skal organiseres.

Gruppene kommer fra turlag i DNT, Røde Kors’ lokallag og fra kommunene. I tillegg er det hvert år en egen gruppe spesielle gjester som blir invitert til å være med.

- Det er et flott arrangement som vi har god grunn til å være stolte av å bidra til. Det er gøy å se engasjementet blant deltakerne, De har ofte trent i lokalmiljøet i flere måneder for å forberede seg på å nå toppen. I praksis utgjør dette både god integrering og språkopplæring utenfor klasserommet, sier Nina Gran. Hun er fagansvarlig for flyktninger i KS og medlem av styringsgruppa i «Til Topps».

Til Topps
Over styggebreen måtte turgjengerne gå tett sammen i taulag. 

Artikkel: Integrering på fjelltur