Helse, sosial og omsorg

Trening gir livsglede

Helsehuset og Aktiv på dagtid. To eksempler på aktivitets- og mestringstilbud i Fredrikstad som gir innbyggerne et bedre liv.

Trening gir livsglede
Aktiv på dagtid er et tilbud til personer som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet. I år er det ti år siden det startet.

”Det er ikke noe som er tyngre enn endringsarbeid, så det er viktig å spille på lag.“ - Hanne Wilhelmsen

Helsehuset åpnet for tre år siden. Her er alt samlet på ett sted for innbyggerne: Offentlige og private helsetjenester, blodbanken, apotek, tannlege og frisør. Vi tar heisen opp til femte etasje, der virksomhet for friskliv og mestring finner sted. Virksomheten jobber med både somatisk og psykisk helse, samt mennesker med rusavhengighet. Vi møter ansatte og deltakere fra to nye tilbud i virksomheten: Mestringskurset KREM og Frisklivssentralen.

Denne artikkelen ble publisert første gang i Kommunespeilet i desember 2016. 

Mestring på timeplanen

- Vi har et helhetlig tilbud, det er det som funger for å gi menneskene en ny start, en mulighet til å få et godt liv, sier Hanne Wilhelmsen, prosjektleder for mestringskurset KREM - for mennesker som har utfordringer innen rus eller psykisk helse.

Det er plass til 12 deltakere på hvert kurs. Mestringskurset KREM går over 15 uker med kurs tre dager i uka. På timeplanen står både teori og praksis. Målet er å oppnå selvstendighet og trivsel i egen hverdag.

En dag har deltakerne teori og praktiske øvelser knyttet til kommunikasjon, arbeid og muligheter, daglige rutiner og selvhevdelse. En dag er det matlaging som er tema. På menyen står fiskesuppe, thaimat og tilslørte bondepiker. Alle rettene lages fra bunnen av. Samspill og musikalsk glede inngår også i timeplanen, det samme gjør turer i marka inkludert "bålterapi", tur i Klatreparken for å utfordre komfortsonen, en dag på skøyteisen og aktiviteter i gymsalen på Helsehuset.

En lang vei
- Det er et veldig intensivt kurs og det var den lengste veien i mitt liv, men det har gjort meg utrolig godt, sier Tone, som var deltaker fra februar til juni i år.  

- Det viktigste for meg var at jeg ble møtt med masse omsorg, samtidig som jeg fikk mange gode verktøy for å klare meg i hverdagen, sier hun.

Første dagen glemmer hun aldri. For å komme seg til Helsehuset på Kråkerøy, så måtte hun ta veien over brua. Angsten rev og slet i henne, og hun var livredd for å hoppe.

- Jeg gikk i midten av brua hele veien og var livredd, sier Tone.

I dag kan hun stå på toppen av brua og nyte utsikten. Hun har gått fra å være deltaker til å bli mentor, en som hjelper nye deltakere på veien til et bedre liv.


Dan Christiansen har fått et nytt liv etter at han fikk tilbud på Frisklivssentralen i Fredrikstad. Foto: Siv Dolmen

Mager kesam og Glommaløpet
- Jeg har alltid vært en typisk norsk nordmann. Jeg har jobbet mye og har vært ganske hyperaktiv. Etter at jeg sluttet å trene møtte jeg veggen rett og slett, sier Dan Christiansen, som driver eget firma som takstmann.

Det var en joggetur som ble vekkeren. Han var så sliten etter bare en kilometer som han aldri hadde vært før. Han hadde så høyt blodtrykk at han måtte legges inn på sykehus.

- Jeg har ikke lyst til å gå på tabletter, men nå var jeg nødt. Men det verste var å sitte hjemme og være lei seg. Jeg som var vant til å bidra for andre og gå i trappene, satt nå rett opp og ned i en stol og syntes synd på meg selv, sier han.

Han sendte inn en frisklivsresept til Frisklivssentralen i Fredrikstad kommune og det ble redningen for ham. Frisklivssentralen er et gratis helsetilbud til innbyggere i Fredrikstad kommune over 18 år som ønsker hjelp til å endre levevaner.

Mange små skritt
- Etter første møte med Vibeke, som holdt på å ta livet av meg, måtte jeg sitte tjue minutter i bilen før jeg turte å kjøre. Jeg var så sliten, sier Christensen og dulter vennskapelig bort i fysioterapeut Vibeke R. Hansen.

- Den fysiske testen kan være ganske tøff. Grunnen til at deltakerne testes er for å kunne måle endring i fysisk form fra oppstart til avslutning i Frisklivssentralen. En frisklivsresept varer i 3 måneder, sier Hansen.

Det var små ting som skulle til. En aha-opplevelse på en blindtest på matkurset, der han fant ut at han foretrakk mager kesam framfor seterømme. Og etter hvert å finne tilbake til treningsgleden og kontakten med kroppen.

I dag har han gått ned ti kilo og redusert blodtrykket.

- Jeg ser på livet med en ung manns øyne.

- Her har vi fokus på det du mestrer og det er ikke mulig å få til alt på en gang. Ved mange små endringer, så er det lettere å gjøre noe varig, sier fysioterapeut Vibeke R. Hansen.


Kai Ståle Straumsnes gikk fra å være deltaker på Aktiv på dagtid til å bli spinninginstruktør. Foto: Siv Dolmen

Aktiv på dagtid
På Friskis & Svettis er spinningsalen helt full, selv om klokken bare er halv tolv. Her er det mennesker i alle aldre i treningsklær. Praten summer, mens instruktør Kai Ståle Straumsnes (56) stiller inn sykkelen og stiller inn på skjermen med dagens mål med en fjernkontroll.

- Å gjøre to ting på en gang blir et problem, sier han til latter fra salen.

Musikken strømmer ut i rommet. Straumsnes retter seg opp:

- Også ruller vi på skuldrene dere. Tre gode tak bakover.

Aktiv på dagtid er et tilbud for alle mellom 18 og 67 år, som står utenfor arbeidslivet og mottar ytelser fra NAV. Kai Ståle Straumsnes begynte selv som deltaker etter at han ble tvunget til å slutte i jobben som byggmester. Han strever fortsatt med sterke smerter i nakken, men har i dag tatt skrittet fra å sitte bakerst i salen til å bli instruktør.

- Jeg hadde aldri sittet på en spinningssykkel tidligere og forsto ikke helt hvordan det kunne ha en positiv effekt for meg. Men jeg tok veldig feil. For meg har det vært helt konge, helt suverent, sier Straumsnes, som beskriver hvordan han gikk fra å være deprimert og i skyggen av alle til å mestre smertene bedre og bli instruktør.

Passer de fleste
Aktiv på dagtid er et samarbeidsprosjekt mellom idrettskretsen, NAV Østfold, Østfold fylkeskommune, Østfoldhelsa og 16 kommuner i Østfold, blant annet Fredrikstad kommune. I år er det ti år siden det startet. Målet er å gi personer som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet mulighet til å delta i en eller flere aktiviteter på dagtid.

- Jeg tror ikke det passer for alle, men for 90 prosent. Alle har behov for å bevege seg og bruke kroppen, og alle har behov for å treffe andre, sier Straumsnes.

Han får støtte av deltakerne Åse Maria Adamsen (63) og Marit Zachariassen (58), som har fått et nytt liv etter at de startet.

Adamsen slet med følgende av en nakkeprolaps da hun fikk beskjed om at hun hadde brystkreft. Cellegiftkurer ble hverdagen hennes og hun mistet et viktig nettverk da hun ikke lenger kunne jobbe. Nå tørker hun fornøyd svetten etter spinningtimen og skal videre på saltrening.

- Det er et flott tilbud og det er åpent for alle. Alle her har en eller annen skavank, så det er ikke noe press på noen måte, sier hun.

For Zachariassen ble Aktiv på dagtid et alternativ til sofaen, men først og fremst gir det henne mye glede å treffe andre.

- Jeg er ingen treningsnarkoman, men nå har jeg holdt på i åtte år. Jeg føler meg hjemme og har blitt glad i stedet, sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 
Artikkel: Trening gir livsglede

Les også