KS markerte den internasjonale migrasjonsdagen
50 folkevalgte med innvandrerbakgrunn deltok på markeringen av migrasjonsdagen på Stortinget. Foto: Stortinget

KS markerte den internasjonale migrasjonsdagen

For tredje år på rad inviterte Stortinget og KS fylkestings- og kommunestyrerepresentanter med innvandrerbakgrunn til markering av FNs internasjonale dag for migrasjon.

- Bakgrunnen for arrangementet er at det kom det rekordmange flyktninger til Europa i løpet av høsten 2015. Dette bidro til at migrasjon kom høyt på dagsorden, sier avdelingsdirektør for lokaldemokrati, europapolitikk og internasjonalt arbeid i KS, Frode Lindtvedt.

Lindtvedt ønsket velkommen til de folkevalgte som deltok på migrasjonsdagen sammen med seniorrådgiver Maria Eklund. Stortingsrepresentant Masud Gharahkani (Ap) holdt innlegg om hvordan det er å være folkevalgt for alle. Deltakerne treffer også stortingspresident Olemic Thomessen og representanter fra kommunal- og forvaltningskomiteen. Under mottakelsen i Eidsvollgalleriet deltar styreleder Gunn Marit Helgesen og nestlederne Bjørn Arild Gram og Mette Gundersen. 

Avdelingsdirektør i KS Frode Lindtvedt ønsket velkommen og ledet workshop i regi av KS. Foto: Stortinget

Les også: Verden inn i kommunestyrene: Fire folkevalgte på migrasjonsdagen 

Initiativ fra Europarådet
Tidligere president i Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, oppfordret alle medlemslandene til å markere migrasjonsdagen i lys av den store flyktningstrømmen til Europa. Denne oppfordringen har Stortinget i Norge fulgt opp i samarbeid med KS.

- Folkevalgte har et særskilt ansvar for å legge til rette for integrering og for å bidra til å øke forståelsen for hvor viktig det er med innvandreres deltakelse i det norske lokaldemokratiet, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, som også deltok på arrangementet i fjor.

Folkevalgte med migrasjonsbakgrunn
«I følge FN er nær 1 av 8 personer i verden i dag migranter. Mennesker flytter på seg av ulike grunner, men felles for mange av dem er at de søker en bedre tilværelse for seg og sine», står det i invitasjonen fra stortingspresident Olemic Thommessen. Alle folkevalgte med innvandrerbakgrunn fra hvert kommunestyre og fylkesting i Norge er invitert til å delta. Totalt er det omkring 310 personer med innvandrerbakgrunn som sitter i kommunestyrene i hele landet etter kommunevalget i 2015. 

FNs generalforsamling opprettet den internasjonale migrasjonsdagen i år 2000.

Christian Hellevang

Christian Hellevang

Rådgiver - frivillighet, boligsosialt, UU