Fylkesmennenes råd
Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Akershus. Hun la frem sine anbefalinger til en ny kommunestruktur i september 2016. Foto: Scanpix

Fylkesmennenes råd

Her er alle fylkesmennenes råd om kommunestruktur.

Agder:

Sammenslåing: Kristiansand med Lillesand, Birkenes, Songdalen og Søgne; Lindesnes med Mandal og Marnardal; Vennesla og Iveland; Lyngdal og Audnedal.

På sikt: Lister (Lyngdal/Audnedal, Hægebostad, Sirdal, Kvinesdal, Flekkefjord og Farsund); Kristiansand (med Lillesand/Birkenes/Songdalen/Søgne og Vennesla/Iveland); Setesdal (Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle); Østre Agder (Arendal, Grimstad, Froland, Tvedestrand, Vegårshei, Gjerstad og Risør). Åseral kan gå til Setesdal eller Lindesnes.

Akershus:

Sammenslåinger: Nittedal og Nesodden med Oslo; Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum; Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal; Aurskog-Høland med Rømskog i Østfold; Oppegård, Ski, Ås og Frogn. Enebakk deles mellom sistnevnte og Skedsmo/Rælingen/Fet/Sørum

Buskerud:

Sammenslåinger: Drammen, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Lier slås sammen med Svelvik i Vestfold. Ringerike og Hole slås sammen med Jevnaker i Oppland. Hurum og Røyken slås sammen med Asker i Akershus.

Utredes videre: Modum, Sigdal og Krødsherad.

Finnmark:

Sammenslåinger: Hammerfest og Kvalsund; Gamvik og Lebesby, Nesseby og Tana; Alta og Loppa med Kvænangen i Troms.

Hedmark:

Sammenslåinger (frivillige): Os med Røros og Holtålen i Sør-Trøndelag; Sør-Odal og Nord-Odal; Våler og Åsnes

På sikt: Hamar med Stange, Ringsaker og Løten; Glåmdalen (Kongsvinger, Eidskog, Nord-Odal/Sør-Odal, Grue, og Våler/Åsnes); Sør-Østerdal (Engerdal, Trysil, Stor-Elvdal, Åmot og Elverum - ikke en kommune, men flere mulige konstellasjoner); Nord-Østerdal (Tolga, Tynset og Alvdal - og eventuelt Folldal og Rendalen).

Hordaland:

Sammenslåinger (identisk med kommunenes egne vedtak): Lindås, Radøy og Meland; Sund, Fjell og Øygarden, Fusa og Os.

Fylkesmannen vil ikke anbefale tvangssammenslåing, men oppfordrer kommunene som har forkastet sammenslåing, til å ta en ny runde.

Møre og Romsdal:

Sammenslåinger: Ålesund, Skodje, Sula, Giske, Haram og Sandøy; Molde, Fræna, Aukra, Misund Vestnes, Rauma, Eide, Nesset og Gjemnes (uten Bergsøya); Kristiansund, Averøy, Tingvoll samt en del av Gjemnes (Bergsøya); Herøy, Sande, Ulstein og Vanylven. Videre foreslås at Ørsta, Volda og Hornindal blir én kommune og Ulstein og Hareid, Fræna og Eide og Sykkylven og Stranda den sjuende kommunen i fylket.

Nordland:

Sammenslåinger: Narvik og Evenes; Røst, Værøy og Bodø, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes.

Nord-Trøndelag:

Sammenslåinger: Leksvik og Rissa; Steinkjer og Verran; Namsos, Fosnes og Namdalseid

På sikt: Verdal, Levanger og Frosta; Snåsa og Inderøy med Steinkjer/Verran. Flatanger, Overhalla og Høylandet med Namsos/Fosnes/Namdalseid; Nærøy, Vikna og Leka; Stjørdal og Meråker kan se mot kommuner.

Oppland:

Sammenslåinger: Jevnaker, med Ringerike og Hole i Buskerud; Gran og Lunner, Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, Søndre Land og Nordre Land; Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Etnedal, Vestre Slidre, Øystre Slidre og Vang; Lillehammer, Gausdal, Øyer; Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron; Sel og Vågå; Lom og Skjåk; Dovre og Lesja.

Rogaland:

Sammenslåinger: Stavanger, Rennesøy og Finnøy; Sokndal og Eigersund; Forsand og Strand.

Utredes videre: Bjerkreim og Lund (med Sokndal/Eigersund), Hjelmeland (Strand/Forsand), Bokn (Tysvær), Utsira (Haugesund/Karmøy), Randaberg, Sola og Kvitsøy (Stavanger/Rennesøy/Finnøy).

Sogn og Fjordane:

Sammenslåinger: Førde, Naustdal, Gaular og Jølster; Sogndal, Leikanger og Balestrand; Selje Vågsøy og Selje; Hornindal og Volda i Møre og Romsdal.

Sør-Trøndelag:

Sammenslåinger: Trondheim og Klæbu; Rissa og Leksvik; Frøya, Hitra og ytre del av Snillfjord; Hemne og resten av Snillfjord med Halsa i Møre og Romsdal; Holtålen og Røros - muligens også med Os i Hedmark.

På sikt: Rissa/Leksvik me d resten av Fosen (Øland; Bjugn, Åfjord og Roan - og muligens Osen, som også kan søke nordover); Rennebu og Oppdal; Tydal og Selbu Stjørdal og Meråker; Melhus og Skaun og Midtre Gauldal; Malvik og Trondheim/Klæbu.

Telemark:

Sammenslåinger: Bø, Nome og Sauherad; Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien; Drangedal og Kragerø; Hjartdal og Notodden; Seljord og Kviteseid og eventuelt andre av kommunene i Vest-Telemark (Fyresdal, Nissedal, Tokke og Vinje).

Troms:

Sammenslåinger: Harstad, Ibestad og Skånland; Lenvik, Berg, Tranøy og Torsken; Tromsø og Karlsøy; Kvænangen med Alta og Loppa, begge i Finnmark.

Videre prosess: Målselv og Bardu; Lyngen og Storfjord; Nordreisa og Kåfjord.

Vestfold:

Sammenslåinger (identisk med kommunenes egne vedtak): Stokke, Andebu, Sandefjord; Larvik og Lardal; Hoff og Holmestrand; Nøtterøy og Tjøme; Svelvik med Drammen i Buskerud. Siden anbefalingen ble gitt har også Re og Tønsberg stemt for sammenslåing, noe fylkesmannen åpnet for.

Østfold:

Sammenslåinger: Spydeberg, Hobøl og Askim; Moss og Rygge; Rømskog og Aurskog-Høland i Akershus.

Kilde: NTB