Bok: "Konstante spenninger"
For første gang er historien til Kommunesektorens organisasjon samlet mellom to permer. Foto: Ida Slettevoll 

Bok: "Konstante spenninger"

- KS skal være samlende, men må balansere mellom en rekke spenninger, sier Andreas Hompland. Sammen med Jon Helge Lesjø har han skrevet et historisk verk om Kommunesektorens organisasjon. 

- Dette er en bok om hva organisasjonen betyr og har betydd for kommunesektoren. Forfatterne har hatt redaksjonell frihet, sier administrerende direktør i KS Lasse Hansen.

Boka «Konstante spenninger. KS i den norske modellen» ble for første gang presentert for pressen 10. februar 2016 og lansert i forbindelse med KS’ Landsting i Kristiansand uken etter.

- KS som organisasjon står i konstante spenninger. Det er deres virkelighet. Og spenningene vil alltid være der, så lenge KS er en demokratisk og sammensatt organisasjon som i dag. De er en evig balanseøvelse, sier Andreas Hompland.

Andreas Hompeland og Jon Helge Lesjø er forfatterne av boka om KS. Foto: Ida Slettevoll

Ett navn som ruver
- KS og forløpere har ikke fått den plassen de tilkommer i landets politiske og organisatoriske historie. I standard historieverk er de bare nevnt i bisetninger og oppramsinger, skriver forfatterne i bokas innledning.

Det er første gang det har blitt laget et historisk verk om KS og personene som har styrt organisasjonen. Det er særlig ett navn som ruver.

- Kjell T. Evers var stiv i fransk, hadde egen skredder i Strasbourg og egen direktørkantine i toppetasjen på Kommunenes etasje. Han var en legende og en av de store strategene i etterkrigstidas Norge, men er likevel knapt nevnt i historiske verker. Det er en stor forsømmelse, sier Hompland.


Kjell T. Evers var administrerende direktør i Kommunalt Sentralbyrå og Norske Kommuners Sentralforbund 1945-1979. 

Begge sosiologer
Forfatterne Andreas Hompland og Jon Helge Lesjø, som begge er sosiologer, har brukt to år på arbeidet. De har gjort intervjuer og pløyd seg gjennom bunker med styrepapirer og tidsskrifter.

Boken dokumenterer historien om KS, fra den spede start og fram til vår tid. KS har en historie som strekker seg fra 1903 med etableringen av Norges Byforbund og stiftelsen av Norges Herredsforbund i 1923.