Debatterte netthets
Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, møtte blant annet Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til debatt om netthets i Arendal.

Debatterte netthets

Mer enn 150 samlet seg under Arendalsuka da Fellesorganisasjonen og KS arrangerte debattseminar om netthets mot ansatte i barnevernet.

Onsdag 16. august under Arendalsuka inviterte Fellesorganisasjonen (FO) og KS til debatt om hets mot arbeidstakere.

Debatten, som ble ledet av Trude Teige, oppfordret deltakerne til å diskutere hvordan vi som samfunn kan møte utfordringen med netthets mot arbeidstakere.

Bakgrunnen for debatten var undersøkelsen FO har gjennomført blant sine medlemmer om netthets, som viser at over 20 % av respondentene blant de barnevernsansatte har blitt utsatt. Ansatte i kommunal sektor og barnevernstjenesten er spesielt utsatt for trusler og vold, og 17 % har vurdert å slutte i jobben sin på grunn av netthets.

Må løses i felleskap

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen mener kommunene har et ansvar for å håndtere og forebygge netthets, og at det er et sammensatt problem som må løses fra flere kanter.

– Denne utfordringen kan ikke KS eller kommunene løse alene. Netthets, sjikane og trusler på nettet er en sammensatt utfordring som må angripes fra forskjellige kanter. Arbeidsgiver, ledere, den enkelte ansatte, Bufdir, KS, politiet, politikere, advokater, interesseorganisasjoner, pressen - det er mange som er aktører i dette bildet og som har mulighet til å påvirke for å motvirke netthets, sa Gunn Marit Helgesen.

Hun pekte på at god kommunikasjon med familiene og kontinuerlig utvikling av tjenestene vil kunne bidra til å dempe konflikter. For eksempel har Stavanger kommune opprettet et fast forum for barnevernsforeldre for å stimulere til dialog, samarbeid og forståelse. Å se arbeidsgiveransvaret og tjenesteutvikling i sammenheng er god forebygging for å motvirke hets mot ansatte i barnevernet. 

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, deltok i debatten sammen med forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik, arbeids- og sosialminister Anniken Haugli, stortingsrepresentant Kari Henriksen (AP), advokat Jon Wessel Aas, forsker ved Stami Cecilie Aagestad, Jostein Strømnes fra Kripos, barnevernsleder i Tønsberg kommune Ellen Fisher og barnevernsleder i Horten kommune Lars Erik Bakke.